Wethouder Marja Eggink voltrok een 'huwelijk' tussen boer en burger. Foto: Stefan van Dooremolen
Wethouder Marja Eggink voltrok een 'huwelijk' tussen boer en burger. Foto: Stefan van Dooremolen

Alleen maar blije gezichten op openingsfeest Burgerboerderij De Patrijs

Economie

LAREN - Het openingsfeest van Burgerboerderij De Patrijs aan de Dochterenseweg in Laren heeft zaterdag ongeveer 200 belangstellenden getrokken. Zeker gezien de bittere kou stemde dit aantal de ‘uitbaters’ van De Patrijs zeer tevreden.

Door Rudi Hofman

Bezoekers van het openingsfeest werden met een door paarden voortgetrokken huifkar vanaf de parkeerplaats naar de burgerboerderij gereden. Daar kregen ze een - zeer welkom - warm drankje aangeboden. Later konden zij een met pijlen en bordjes aangegeven route over het erf volgen in het kader van een ‘doe-het-zelf-rondleiding’.

De Lochemse wethouder Marja Eggink, zelf melkveehouder en een voormalig trouwambtenaar, sloot ten overstaan van de aanwezigen een ‘huwelijk’ tussen boer en burger: een Natuurlijk Sociaal Contract. “Dit is een mooie manier om onze wederzijdse afhankelijkheid vast te leggen. Voor ons inkomen zijn wij boeren afhankelijk van burgers die bereid zijn ons lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel te kopen. Op hun beurt mogen burgers van ons verwachten dat wij voedsel voor hen produceren met extra zorg voor het landschap, de omgeving en de bodem”, zei Joanne Malotaux. 

Zij en Johannes Regelink zijn de initiatiefnemers van het eerste uur. Het team van De Patrijs bestaat momenteel verder uit melkveehouder Jorik van der Zee, Luuk Hippmann (bevoorrading verslokalen), Varisha Kalloe (administratie/communicatie) en Binie Zaan (ledencontacten). 

Kaasmaker gezocht
Saskia Hebel en Erik van der Hoeven verzorgen nog tot februari namens De Patrijs de productie van zuivel en kaas. Daarna zoeken zij hun heil elders. Er staat al een nieuwe zuivelmaker in de startblokken. Joanne: “We zoeken nog een nieuwe kaasmaker. Op de website van De Patrijs komt binnenkort een vacature te staan.”

Groot draagvlak
Enthousiasme en blijdschap overheersten volgens Joanne onder de bezoekers van het openingsfeest. Iedereen is volgens haar verheugd dat het gelukt is Burgerboerderij De Patrijs op deze locatie van de grond te krijgen. Dat honderden bewoners van de regio meededen aan de crowdfundingactie, die ruim een miljoen euro opleverde, zegt veel over het grote draagvlak voor dit initiatief.

De Patrijs gaan een regulier melkveebedrijf met zeventig koeien omvormen tot een gemengde, natuurinclusieve en ecologisch verantwoorde boerderij. De burgerboerderij levert zijn producten rechtstreeks aan leden. Wie voor vijf euro per jaar lid wordt, kan via een app voor verse zuivel, kaas, groente, fruit, vlees en meer zeven dagen per week terecht bij onbemande verslokalen in Lochem, Eefde, Vorden en Zutphen.

Bij de boerderij aan de Dochterenseweg 13A wordt komende maanden een oude varkensschuur omgebouwd tot een verslokaal en zuivelruimte. Streefdatum voor de opening is 1 april. De Patrijs wil stapsgewijs stoppen met het gebruik van veevoer dat van ver weg komt en in plaats daarvan reststromen van regionaal geproduceerd humaan voedsel gaan gebruiken. Op korte termijn is de aanplant van een ongeveer 200 meter lange haag langs de Dochterenseweg gepland.

Volgens Joanne Malotaux is in de omgeving van de boerderij al een patrijs gesignaleerd. De komende jaren wil het team van De Patrijs het omliggende landschap zodanig inrichten dat de patrijs zich hier weer permanent kan en wil vestigen.


depatrijs.eco

Op het openingsfeest van Burgerboerderij De Patrijs kwamen ongeveer 200 belangstellenden af. Foto: Stefan van Dooremolen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode