Visualisatie vanaf Visschersdijk. Foto: PR

Visualisatie vanaf Visschersdijk. Foto: PR

Windpark Papenslagweg vormt grote bijdrage aan energieneutraal Lochem

Economie

Initiatief voor drie grote windmolens ten oosten van Exel

LOCHEM - Een nieuw windpark, ten oosten van Exel, kan een grote bijdrage leveren aan een energieneutraal Lochem. Het initiatief komt van energiecoöperatie LochemEnergie, Walow BV en duurzaam energiebedrijf Pure Energie. Het gaat om de bouw van drie moderne windmolens nabij de Papenslagweg. Het plan verkeert nog in een pril stadium. Eerst willen de initiators in gesprek met de omgeving. Dat gebeurt met een inloopavond op 9 februari. Ook staat er een video op de website van het windpark met meer toelichting op het plan en hoe de omgeving hierbij betrokken kan zijn. 

LochemEnergie, Walow BV en Pure Energie gaan voor het Windpark Papenslagweg uit van moderne windmolens met een ashoogte van circa 180 meter en een rotordiameter van circa 200 meter. Daarmee is de tiphoogte circa 280 meter. Nader onderzoek zal uitwijzen uit hoe groot de windmolens exact moeten worden.
Grotere windmolens wekken meer duurzame elektriciteit op. Als de wieken twee keer zo lang worden, levert een windmolen vier keer zoveel elektriciteit. De verwachte opbrengst van de drie beoogde windmolens samen is circa 90 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar. Dat is circa 48 procent van het totale elektriciteitsgebruik in de gehele gemeente Lochem. Daarmee kan dit windpark een grote bijdrage leveren aan het doel van Lochem om in 2050 energieneutraal te zijn. Overigens lopen er nog geen procedures voor vergunningen.

Inloopavond
De inloopavond, waarom de initiatiefnemers met de omgeving in gesprek gaan wordt gehouden in Kulturhus ’t Kruispunt in Laren (Verwoldseweg 1). Tuussen 19 en 21 uur kunnen belangstellenden kennis nemen van alle beschikbare informatie. Er is geen programma, iedereen kan op elk moment binnenlopen. In de zaal staan panelen met informatie, er worden visualisaties getoond en bezoekers kunnen nader in gesprek met de drie organisaties.

Omgevingsvergunning
Om het windpark te kunnen realiseren, hebben LochemEnergie, Walow BV en Pure Energie een omgevingsvergunning nodig. Voorwaarde daarvoor is een gedetailleerd plan waarin staat waar de windmolens komen, hoe groot ze worden en of er wordt voldaan aan de regelgeving - onder meer voor geluid, slagschaduw en natuur. De initiatiefnemers hopen omwonenden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere geïnteresseerden te kunnen betrekken bij het maken van dit plan.
De onderzoeken die worden gedaan geven veel inzicht in wat het betekent voor de omgeving als de windmolens er staan. Ook horen LochemEnergie, Walow BV en Pure Energie graag wat aandachtspunten zijn vanuit de omgeving. Er kan dan worden onderzocht of daar in het plan rekening mee kan worden gehouden. Daarom stellen de initiatiefnemers voor een omgevingsraad in te richten. Daaraan kunnen omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties deelnemen. Samen met de deelnemers kan het plan worden besproken en andere onderwerpen waar de leden van de omgevingsraad het over willen hebben. Wie hierin interesse heeft, kan contact opnemen via info@windparkpapenslagweg.nl.

Mee-investeren en omgevingsfonds
Onderdeel van Windpark Papenslagweg is dat de omgeving kan mee-investeren. Dat is mogelijk via LochemEnergie, een van de toekomstige eigenaren van het windpark. Gebruikelijk bij dergelijk lokaal coöperatief eigendom is dat een deel van het rendement van het coöperatieve deel van het windpark wordt besteed aan bijvoorbeeld nieuwe (duurzame) projecten, al dan niet in de omgeving. Daarover beslissen de leden van de coöperatie.
Verder komt er een omgevingsfonds dat vijftien jaar lang wordt gevuld met een deel van de opbrengsten van het windpark (0,50 euro per opgewekte MWh, naar verwachting circa 45.000 euro per jaar). LochemEnergie, Walow BV en Pure Energie bespreken graag met de omgeving waarvoor dit fonds kan worden ingezet, bijvoorbeeld via de omgevingsraad.

Website en nieuwsbrief 
Op onderstaande website staat meer informatie. Ook kan men zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief over Windpark Papenslagweg. Deze nieuwsbrief wordt voor LochemEnergie, Walow BV en Pure Energie het belangrijkste communicatiemiddel. De initiatiefnemers zijn verder bereikbaar via e-mail: info@windparkpapenslagweg.nl.


www.windparkpapenslagweg.nl

Plangebied WP Papenslagweg. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode