Voorlopig gaat Gerry Leussink nog wel even door met haar grote passie: het kappersvak. Foto: Jan Hendriksen

Voorlopig gaat Gerry Leussink nog wel even door met haar grote passie: het kappersvak. Foto: Jan Hendriksen

Gerry Leussink vijftig jaar werkzaam als kapster

Economie

‘Soms vertellen de mensen best persoonlijke verhalen’

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Amper vijftien jaar oud was ze toen ze in de weekeinden begon als leerling bij Kapsalon De Vries in Ruurlo. Nu, vijftig jaar later, oefent Gerry Leussink (64) nog steeds met liefde en passie het kappersvak uit in haar kleine knusse salon aan de weg tussen Barchem en Ruurlo. Haar ‘gouden’ jubileum viert Leussink zaterdag 20 mei bij café-restaurant De Keizerskroon met een gezellige middag voor al haar klanten, familie, vrienden en kennissen.

Gerry Leussink kan zich haar allereerste dag bij de kapsalon van Co en Els de Vries aan de Barchemseweg in Ruurlo nog goed herinneren. “Ik mocht naast het haren vegen, koffie zetten en de telefoon aannemen al direct van een van de klanten de haren wassen. Ik was best heel erg gedreven in alles, ik wilde graag leren. Toen vroegen Co en Els of ik de kappersopleiding wilde doen.”
De salon van De Vries had destijds maar liefst negen stoelen en was de grootste kapsalon van Ruurlo. Na wat cursussen te hebben gevolgd kwam Gerry al snel in vaste dienst bij De Vries om uiteindelijk in 1979 de kapperszaak van Co en Els over te nemen. “Ik was inderdaad nog jong toen ik mijn middenstandsdiploma behaalde en op eigen benen ging staan. Maar die uitdaging durfde ik wel aan. De Vries had een vast klantenbestand. Mensen, zoals diverse Ruurlose ondernemers, gingen in de tijd nog wekelijks naar de kapper.”

Drie kapsters
In de eerste jaren had ze drie vaste kapsters in dienst. Maar mede omdat Ruurlo steeds meer kapperszaken kreeg schaalde Gerry haar persoonsbestand gestaag af. In 1996 besloot ze haar salon in Ruurlo te verkopen en als zelfstandig kapster in Barchem verder te gaan. Een deel van een voormalige schuur van haar ouderlijk huis aan de Ruurloseweg verbouwde ze tot een knusse en gezellige kapsalon met drie stoelen. “En daar werk ik nog steeds met veel plezier vier dagen per week”, zo laat Gerry weten op een van haar vrije dagen als ze samen met haar man Jan op de kleinkinderen past.
In al die jaren heeft Gerry het kappersvak gestaag zien veranderen. “Maar ik ben steeds meegegroeid en heb aanvullende cursussen gevolgd. Zette ik in het verleden tientallen permanenten, nu behoort dat bijna tot het verleden.” Door de jaren heen heeft Gerry met menige klant in haar stoel een vertrouwensband opgebouwd. “Soms delen de mensen best persoonlijke verhalen met mij.”

Feestje
Voorlopig blijft Gerry haar grote passie van het vak als kapster uitoefenen. “Ik werk vier dagen en alleen op afspraak. De coronaperiode waarbij we evenals de horeca als eerste moesten sluiten was niet de gemakkelijkste. Maar mijn vaste klanten zijn me trouw gebleven. En dat waardeer ik zeer. Daarom heb ik samen met mijn man Jan besloten om een klein feestje te geven. Want vijftig jaar het zelfde vak uitoefenen is anno 2023 niet zo vanzelfsprekend meer, toch?”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode