Erik Nijenhuis en Frank Brummel met de 'Brummel Saucijs' voor Slagerij Sieverink in Lochem. Foto: Mattijs Janssen
Erik Nijenhuis en Frank Brummel met de 'Brummel Saucijs' voor Slagerij Sieverink in Lochem. Foto: Mattijs Janssen

De Brummel Saucijs leeft voort bij Slagerij Sieverink

Economie

LOCHEM - Na het overlijden van Gerrit Brummel, leeft zijn beroemde saucijs voort bij Slagerij Sieverink in Lochem. Met het geheime recept in handen zet Erik Nijenhuis, de huidige eigenaar van de slagerij, de traditie voort om de geliefde ‘Brummel Saucijs’ aan te bieden.

In omstreken Lochem en ver daarbuiten staan de saucijzenbroodjes van Gerrit Brummel bekend om zijn unieke smaak. Ruim 60 jaar geleden begon Gerrit met het maken van zijn saucijzenbroodjes, die hij jarenlang in zijn eigen bakkerszaak aan de Poorters Janlaan in Lochem verkocht.

Tot 2006 had Gerrit samen met zijn vrouw Annie, zijn eigen bakkerszaak in Lochem. Van 1982 tot 1992 was Bennie Sieverink zijn buurman met een slagerswinkel. Het vlees voor de saucijzenbroodjes haalde Gerrit altijd bij Sieverink. Op vrijdag draaide hij het korstdeeg en op zaterdag bracht hij de broodjes naar Slagerij Sieverink. Naast zijn eigen winkel, werden de saucijzenbroodjes ook bij Slagerij Sieverink en bij voetbalvereniging Sportclub Lochem verkocht. Ook hier gingen ze als ‘warme broodjes’ over de toonbank. Hiermee vergaarde Gerrit met zijn ‘Brummel Saucijs’ bekendheid die ver buiten zijn woonplaats reikte. Nadat Gerrit en Annie in 2006 gestopt waren met de winkel, bakte Gerrit als hobbyist zijn bekende saucijzenbroodjes door. 

In februari van dit jaar is Gerrit komen te overlijden. Dit was dan ook de laatste maand waarin deze saucijzenbroodjes bij Slagerij Sieverink in de toonbank lagen. Erik Nijenhuis, huidige eigenaar van de slagerij, kon direct merken dat het een gemis was voor Lochem. “Je gaat andere dingen proberen, maar je kon gewoon merken en proeven dat het niet hetzelfde meer was.” Met name de structuur en het geheime recept van de kruiden maakte de saucijs van Gerrit zo uniek. 

Op initiatief van zonen Frank en Gerjan Brummel en zijn vrouw Annie, heeft Erik nu het geheime recept gekregen om de ‘Brummel Saucijs’ voort te zetten. “Dit was mijn vaders geheim, zijn oogappel.”, laat Frank weten. “Ik ben dan ook trots dat het op deze manier voortgezet kan worden.” En wanneer we dan even met Erik en Frank aan tafel zitten en bij een kopje koffie een lekker saucijzenbroodje eten, merk je het meteen. Dit is de oude, vertrouwde ‘Brummel Saucijs’. Of zoals de zoon van Frank een tijdje terug zei na het proeven van het broodje, “Dit is de opa saucijs.”

De ‘Brummel Saucijs’ is vanaf heden weer verkrijgbaar in de winkel van Slagerij Sieverink op de Markt 9 in Lochem.

De geliefde 'Brummel Saucijs'. Foto: Mattijs Janssen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode