Er zullen dit jaar in Kapel De Wildenborch geen hoenders en kwartels te bewonderen zijn in verband met de vogelgriep. Foto: Achterhoekfoto/Johan Braakman
Er zullen dit jaar in Kapel De Wildenborch geen hoenders en kwartels te bewonderen zijn in verband met de vogelgriep. Foto: Achterhoekfoto/Johan Braakman

Geen hoenders en kwartels bij Jubileumshow ‘100 +1 jaar PKV’

Landbouw

Na corona zorgt nu vogelgriep voor probleem bij Bronckhorster Kleindierenshow

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Of de duvel er mee speelt. Vorig jaar moest de Bronckhorsterkleindieren jubileumshow van Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en Omstreken in het kader van haar honderdjarig bestaan helemaal worden afgelast, vanwege corona. Nu gooit de heersende vogelgriep voor een deel roet in het eten van de jubileumshow ‘100 +1 PKV’ die komend weekeinde in Kapel De Wildenborch plaatsvindt. 

“Dinsdagmiddag 26 oktober kwam het bericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat er een tentoonstellingsverbod voor pluimvee en kwartels werd ingesteld vanwege de vogelgriepuitbraak in Zeewolde. We hebben als bestuur na intensief overleg een zeer moeilijke en vervelende beslissing moeten nemen. Er was al zoveel door ons voorbereid dat we de jubileumshow niet nog een keer in zijn geheel uit kunnen stellen. De tentoonstelling gaat dus door zonder pluimvee en kwartels. Helaas heel vervelend voor onze hoender- en kwartelfokkers. Maar ondanks het gemis van het pluimvee en kwartels willen we er toch een mooie jubileumshow van maken”, laat voorzitter Gerrit Lenselink van PKV Vorden en Omstreken enigszins teleurgesteld weten.
Ondanks alles is Lenselink samen met de rest van het bestuur en de leden bijzonder trots dat de vereniging al een eeuw lang bestaansrecht heeft in Vorden. Er waren door de leden voor de jubileumshow bijna tweehonderd dieren ingeschreven inclusief de hoenders en kwartels. Door het verbod is dit aantal geslonken naar 135 dieren: konijnen, cavia’s, sierduiven en lachduiven. Die vogels vallen namelijk niet onder het tentoonstellingsverbod. Er wordt ook geëxposeerd door enkele nieuwe leden en en er zijn nieuwe rassen te zien. De leden van PKV Vorden en Omstreken wonen in de gemeente Bronckhorst en enkele omliggende plaatsen zoals Zutphen, Warnsveld, Lochem en Barchem.

Officieel gedeelte
In het kader van ‘100 +1 PKV” is er op vrijdagavond 5 november een receptie voor leden en genodigden bij De Wildenborcherhof. Bij deze receptie zijn diverse sprekers uit de kleindierenwereld te gast. Tevens worden er enkele jubilarissen gehuldigd en worden de hoofd-ereprijzen uitgereikt aan de winnaars in de verschillende diergroepen alsmede de medailles, beschikbaar gesteld door de landelijke bonden. Na deze receptie zal de tentoonstelling officieel worden geopend door een gastspreker bij de Kapel De Wildenborch.

Activiteiten
Tijdens de jubileumtentoonstelling zal er zaterdag 6 november om 14.00 uur een eierkeuring plaatsvinden. Alle leden maar ook liefhebbers kunnen hieraan meedoen. In Engeland gebeurt dit op grote schaal bij tentoonstellingen. Ook in Nederland wordt dit steeds vaker gedaan. Er worden drie eieren gekeurd op uitwendigheid zoals vorm, gewicht, schaal en kleur. Een van deze drie eieren wordt inwendig bekeken op onder meer dooier, eiwit en versheid. Voor elk onderdeel worden punten gegeven. Herman van Olst lid van PKV is een bevoegd keurmeester. Opgave voor deze keuring met naam van het ras kan via telefoonnummer 06-83320476.

Demonstraties
Herman Bolwiender, lid van PKV en keurmeester konijnen, zal op zaterdagmiddag 6 november demonstreren hoe konijnen worden gekeurd. Alle sponsoren en adverteerders van de catalogus hebben een speciale uitnodiging ontvangen om het jubileum op zaterdagmiddag samen met de leden en het bestuur van PKV te vieren onder het genot van een drankje. Op zondag 7 november er een verkoopklasse met diverse diersoorten zoals konijnen, cavia’s en duiven. En houders van een knuffel- of lievelingsdier zoals een konijn, cavia of hamster kunnen dat laten beoordelen op algehele gezondheid, conditie, gebit en nagels.

Doel 
Het doel van PKV is om rassen en kleuren die onder de vereniging vallen te behouden en te verbeteren. Dieren die hiertoe behoren zijn hoenders, konijnen, cavia’s, watervogels, sierduiven, oorspronkelijke duiven en kleine siervogels. Vroeger werden kleindieren vooral gehouden als nutsdier voor vlees en eieren. In de huidige tijd worden kleindieren vooral gehouden voor de hobby. “Met dieren bezig zijn betekent namelijk ontspanning en genieten. Het verzorgen van de dieren, het fokken, het zien opgroeien van de jongen en het meedoen aan tentoonstellingen. Tevens is dit belangrijk om onze erfgoedrassen in stand te houden. Verder leent een kleindierenvereniging zich uitstekend voor onderlinge contacten tussen mensen”, aldus voorzitter Gerrit Lenselink

Jeugd
Ook betrekt PKV de jeugd bij de vereniging, via scholen en ook zorginstellingen. Op de keuringsdag op vrijdag 5 november brengen 24 kinderen van basisschool De Hoge Voorde een bezoek om kennis te maken met deze hobby. Daarnaast staat PKV op open dagen en fairs met een stand. De vereniging bestaat uit 55 leden onder wie vijf jeugdleden die diverse rassen en kleurslagen fokken. Veel leden gaan naast de eigen clubshow naar diverse open- en nationale tentoonstellingen.
Naast de leden zijn er veel liefhebbers die voor de hobby enkele dieren houden of willen gaan houden. PKV heeft dus tevens als doel om deze liefhebbers informatie te geven over het aan schaffen, huisvesting en verzorging van dieren. Leden van PKV. beschikken over een scala aan informatie.

Openingstijden
De openingstijden van de Bronckhorsterkleindieren jubileumshow in Kapel De Wildenborch aan de Kapelweg 1 in Vorden zijn: zaterdag 6 november van 10.00 uur tot 18.00 uur en zondag 7 november van 10.30 uur tot 16.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode