De gedeponeerde troep werd dezelfde avond nog opgeruimd. Foto: PR
De gedeponeerde troep werd dezelfde avond nog opgeruimd. Foto: PR

Ontevreden boeren legen giertank voor gemeentehuis in Lochem

Landbouw

LOCHEM - Bij een boerenprotest in Lochem is maandagavond een giertank geleegd voor de publieksingang van het gemeentehuis. Ter plekke werd ook hooi en zand gedeponeerd. Naar verluidt is bij deze actie de draaideur licht ontzet.

De avondactie na sluitingstijd van het gemeentehuis, volgde op een bezoek van een grote boerendelegatie aan het gemeentehuis in de middag. Deze actie was enkele minuten van tevoren aangekondigd. Het college ontving de boeren in de raadszaal - die helemaal vol zat. Zij kregen daar ruimschoots de tijd en gelegenheid om hun verhaal te doen. Het gesprek was pittig en emotioneel. De actievoerders vroegen het college een petitie te ondertekenen. Hierin worden het kabinet en de coalitiefracties opgeroepen de plannen van de minister zodanig aan te passen dat de agrarische sector een onderdeel van de oplossing van het stikstofprobleem wordt. Het college kon zich niet achter de letterlijke petitietekst scharen.

Brief aan minister
Als steunbetuiging aan de boeren heeft burgemeester Van ’t Erve gisteren namens het college een brief verzonden aan de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal-Zeggelink. Hierin vraagt het college haar om ‘aandacht voor een goede balans in het aantal maatregelen dat de komende jaren, noodzakelijkerwijs, moet worden genomen’. De bondige brief eindigt met: ‘Wij zijn trots op onze boeren en wij willen graag dat ook zij een duurzame toekomst hebben’.

Onderzoek naar schade
Een gemeentewoordvoerder zei dinsdagochtend dat nog wordt onderzocht of bij het boerenprotest schade aan het gemeentehuis is ontstaan. Van stankoverlast was in elk geval geen sprake meer: “Gisteravond is alles schoongemaakt”.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode