Volgens de Lochemse burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve is het heel belangrijk om lokaal met de protesterende boeren in gesprek te blijven. Foto: gemeente Lochem
Volgens de Lochemse burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve is het heel belangrijk om lokaal met de protesterende boeren in gesprek te blijven. Foto: gemeente Lochem

LTO Noord in gesprek met burgemeesters over de-escalatie rond boerenprotesten

Landbouw

LOCHEM/OLDEBROEK - Landelijke, regionale en lokale bestuurders van LTO zijn donderdagavond in Oldebroek in gesprek gegaan met de burgemeesters van Apeldoorn, Zwolle, Barneveld, Harderwijk, Lochem en Oldebroek over de de-escalatie van de boerenprotesten. De burgemeesters hebben hierop een toezegging gedaan. Gezamenlijk willen zij de rust in de sector terugbrengen. De burgemeesters hebben bevestigd ruimte te zullen geven voor publieksvriendelijke acties van boeren en tuinders. 

In de afgelopen dagen zijn op diverse plekken protesten georganiseerd. LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak: “Wij zijn met onze leden boos en radeloos over het kabinetsbeleid. Dat brengen we op een passende en waardige wijze onder de aandacht. Door toegestane demonstraties en acties, door publieksvriendelijke acties en door het organiseren van gesprekken met burgers. Positief, met creativiteit en door gebruik te maken van het grondwettelijke demonstratierecht.”
Van der Tak keurt ongepaste en onwettelijke acties af. “Boeren en tuinders kijken hier op dezelfde manier naar als de rest van Nederland: zulke acties zijn onaanvaardbaar.” Deze lijn van LTO onderschrijven de burgemeesters. Zij blijven in overleg met de politie om zoveel mogelijk de-escalerend op te treden. Dat betekent niet dat ongestraft alles mag. Zodra er strafbare feiten worden gepleegd, zal het Openbaar Ministerie verdachten hiervan vervolgen.
De burgemeesters hopen dat het zover niet komt. Zij willen juist in gesprek blijven met de sector over hun zorgen. Inmiddels zijn de burgemeesters ook al op meerdere uitnodigingen van boeren en tuinders ingegaan. Dat blijven zij de komende periode ook doen.

Perspectief
De burgemeesters van Apeldoorn, Zwolle, Barneveld, Oldebroek, Harderwijk en Lochem onderschrijven het initiatief van landbouwminister Henk Staghouwer om zo snel mogelijk in gesprek te gaan over perspectief voor de sector. Zij zullen dat ook richting Den Haag laten horen en zij verwachten snel actie van de minister. Harold Zoet, regiovoorzitter van LTO Noord regio Oost, is blij met de constructieve opstelling van de burgemeesters: “Onze leden hebben perspectief nodig voor de komende jaren. Dat ontbreekt nu compleet. Wij willen de huidige stikstofplannen van tafel om daarna samen met de sector nieuwe haalbare plannen te ontwikkelen. We hebben daarvoor al initiatieven klaarliggen, waar Den Haag meteen mee aan de slag kan. Boeren willen nadenken over de toekomst, maar dan moet Den Haag ons wel een toekomst gunnen.”

Van ‘t Erve: ‘Het stikstofbeleid wordt in Den Haag bepaald, maar wij staan als gemeenten met de voeten in de modder en weten welke gevoelens en emoties er spelen’

Emoties
Volgens de Lochemse burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve is het heel belangrijk om lokaal met de protesterende boeren in gesprek te blijven: “Iedereen ziet dat de spanningen oplopen. Als we zo doorgaan en er gebeurt niets dan raken we elkaar kwijt. Het is sowieso heel fijn met andere burgemeesters aan een tafel te zitten en met de sector te bespreken hoe we samen kunnen inzetten op de-escalatie. Het stikstofbeleid wordt in Den Haag bepaald, maar wij staan als gemeenten met de voeten in de modder en weten welke gevoelens en emoties er spelen. In Oldebroek hebben de LTO-vertegenwoordigers die ook uitgesproken en dat is goed. Bij de raadsvergadering van maandagavond zat er een tiental mensen met een rode zakdoek op de tribune. Na afloop heb ik met hen een goed en emotioneel gesprek gevoerd.”

Draaideur
Bij een protestactie op maandag 27 juni voor het gemeentehuis in Lochem raakte de draaideur van de publieksingang licht ontzet. Burgemeester Van ‘t Erve laat hierover desgevraagd weten dat een gespecialiseerd bedrijf is ingeschakeld die de draaideur gaat inspecteren. “De politie heeft de verantwoordelijke oproerkraaiers gesproken. Er is afgesproken dat als er daadwerkelijk schade is ontstaan, dat die wordt vergoed. Demonstreren is een grondrecht en protestacties mogen van mij best schuren en wat overlast veroorzaken. Laten we het achteraf wel als volwassen mensen oplossen.”

Petitie
Over het feit dat de grootste fractie Gemeentebelangen onlangs, in tegenstelling tot het college, een petitie aan het adres van Stikstofminister Van der Wal ondertekende, zegt de burgemeester: “Dat staat alle politieke partijen vrij en ik heb daar geen enkele moeite mee. Er bestaan ook in de Lochemse politiek verschillende opvattingen over de vraag hoe we de toekomst van de boeren kunnen veiligstellen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode