Dominee Anneke de Hoop zal zondag 20 februari officieel aan de gemeente verbonden worden tijdens een intrede dienst in de Ruurlose Dorpskerk. Foto: PR

Dominee Anneke de Hoop zal zondag 20 februari officieel aan de gemeente verbonden worden tijdens een intrede dienst in de Ruurlose Dorpskerk. Foto: PR

Dominee Anneke doet intrede bij Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem

Maatschappij

Warnsveldse predikant De Hoop aanvaardt part-time beroep

Door Jan Hendriksen

RUURLO - “Met veel plezier aanvaard ik het op mij uitgebrachte beroep. Ik dank jullie voor het in mij gestelde vertrouwen en ik hoop met vreugde te gaan werken binnen de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem.” Met deze woorden ondertekende Anneke de Hoop uit Warnsveld de beroepingsbrief van de kerkenraad waarmee ze het beroep tot predikant aanvaardde. Dit goede nieuws vervulde de kerkenraad met grote dankbaarheid.

De nieuwe ‘eigen predikant’ zal vanaf 20 februari officieel aan de gemeente verbonden zijn. Na een periode van ruim drie jaar zonder eigen predikant is er opluchting onder de gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Men ziet erg uit naar de komst van de beroepen nieuwe dominee.
De vorige predikant, dominee Tinus Gaastra, nam in november 2018 afscheid. Hij ging verder als predikant in Waddinxveen. Om een nieuwe predikant aan te stellen - te beroepen, heet dat in de protestantse kerk - moesten de kerkenraad en de beroepingscommissie van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem een hele procedure doorlopen. Heel belangrijk was dat er werd vastgesteld of de kerkelijke gemeente in staat was om de predikant ook op langere termijn te kunnen betalen.
Nu raakt de kas van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem in de loop der jaren naar verwachting steeds minder goed gevuld. Daarom werd besloten geen fulltime predikant te beroepen. Anneke de Hoop is aangesteld voor zestig procent, drie dagen per week. Een van de zwaartepunten van haar werkzaamheden zal de pastorale zorg zijn. Van haar wordt ook een open oog en oor verwacht voor maatschappelijke ontwikkelingen zoals de gevolgen van de coronapandemie, het toekomstige klimaat en zeker ook de toenemende zorgen in de agrarische sector. Daarnaast zal ze zich inzetten voor het ‘kerk-in-het-dorp’.

Vragen
Om alvast nader kennis te maken voordat de nieuwe dominee van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem haar intrede doet stelde de redactie van Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo Anneke de Hoop een aantal vragen.

Eerst even de vraag: hoe wilt u graag aangesproken worden? Mevr. De Hoop of dominee of dominee Anneke of wellicht nog anders?
Dat hangt natuurlijk van de situatie af. In ontmoetingen word ik graag informeel met mijn voornaam aangesproken. En er zullen mensen zijn die het prettig vinden om dominee Anneke te zeggen. Helemaal prima.”

Waar komt u vandaan en wat was de gezinssituatie in uw ouderlijk huis?
“Mijn wieg heeft in Twente gestaan; samen met mijn jongere broer ben ik bij mijn ouders opgegroeid.”

Hoe is de gezinssituatie nu bij u thuis?
“Ik heb allemaal mannen om me heen: mijn man Alex en drie volwassen zonen, die alle drie studeren.”

Wanneer wist u dat u dominee wilde worden en hoe is dat gegaan?
“Theologie leek mij een boeiende studie. Tijdens deze studie loop je op verschillende plekken stage, waaronder in een gemeente. De diversiteit van het werk als dominee vond ik boeiend en zo ben ik gestart als predikant in Bredevoort. En ik vond het zo leuk, dat ik ook daarna in diverse andere gemeentes werkzaam ben geweest.”

Waar was u werkzaam voordat u in Ruurlo werd beroepen?
“Ik begon in Bredevoort, daarna in Dalfsen en vervolgens in Warnsveld-Leesten. Na 25 jaar predikantschap heb ik een aantal jaren mogen werken als geestelijk verzorger bij Elver, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Kende u Ruurlo al voordat u beroepen werd door de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem?
“Ik kende Ruurlo en Barchem een beetje, onder meer omdat we als beginnende predikanten in de regio vaak in avonddiensten rouleerden, en later via de classis/werkgemeenschap.”

Gaat u in Ruurlo wonen?
Wij blijven in Warnsveld wonen; daar was destijds geen pastorie beschikbaar en hebben we een huis moeten kopen; een plek waar we nu met veel plezier wonen en waar onze jongens hun vriendenkring hebben. En vanuit Warnsveld is het maar een klein stukje naar Ruurlo en Barchem.”

Waar wordt u blij van in uw werk als dominee?
Ik word vooral blij als er momenten zijn waarop er ‘verbinding’ ontstaat. Verbinding geeft bodem aan ons bestaan, geeft houvast, maakt ons mens-zijn tot mens-zijn-voor-elkaar. En daartoe zijn er gelukkig allerlei mogelijkheden: muziek, kunst, literatuur, samen eten, zorg dragen voor de ander, verdieping rondom maatschappelijke en geloofsthema’s, gesprekken, vieringen, films. Ik kan me wat dat betreft ook goed vinden in de visie van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem, die ruimte wil bieden ‘om je te laten inspireren door het Woord van God en je te verbinden met andere mensen door het goede te delen en te zorgen, waar dat nodig is.’ Momenten waarop je dat samen mag ervaren, daar word ik blij van.”

Hebt u al idee waar u, na een inwerkperiode, mee aan de slag wil in Ruurlo?
“Het is prettig om eerst goed kennis te maken en te beluisteren wat er leeft en dan kunnen we zoeken hoe we samen verder vorm kunnen geven aan wat voor de gemeente Ruurlo-Barchem belangrijk is.”

Wanneer gaat u precies aan de slag en wat is het eerste dat u oppakt?
“Op zondag 20 februari zal de intrededienst in de Dorpskerk zijn; daarna hoop ik vooral mijn aandacht te kunnen geven aan de mensen die ik mag ontmoeten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant