V.l.n.r. Maartje de Gruyter, Bram en Sarike de Zoeten. Foto: Arjen Dieperink
V.l.n.r. Maartje de Gruyter, Bram en Sarike de Zoeten. Foto: Arjen Dieperink
VIDEO

Interessante gesprekken tijdens ‘Living Library’

Maatschappij

LOCHEM – Afgelopen zaterdag vond in de Lochemse bibliotheek ‘Living Library ‘plaats. In plaats van het lezen van boeken konden de bezoekers in gesprek gaan met interessante personen die men niet snel in het dagelijks leven spreekt. 

Door Arjen Dieperink

Op een groot scherm stond ‘Kies een titel en geeft het door’, negen verschillende titels stonden er vermeld. Onder andere: adoptie, Indo 2e generatie, Moslima, niet-aangeboren hersenletsel en Zondagskind. Een groep belangstellenden was aanwezig in afwachting van de openingstoespraak door Özcan Akyol, alias Eus. Directeur van de bibliotheek, Jacqueline Roelofs, sprak de aanwezigen toe en gaf kort daarna het woord aan Eus die belichtte zijn leven waarin de contacten die hij had in de loop der tijden veranderde. Door met anderen buiten je vaste kennissenkring te praten verbreed je de eigen kennis en worden eventuele vooroordelen beslecht, liet hij in zijn toespraak weten. Daarna vertrok hij voor een afspraak elders in het land. 

Hieronder een filmpje van de toespraak van Eus:

 

Aan tafel zitten Maartje de Gruyter en Sarike de Zoeten. Sarike heeft haar meervoudig gehandicapte zoon Bram, 23 jaar, bij zich. De Zoeten is een van personen waarmee belangstellenden in gesprek mee kunnen gaan. Dit geldt ook voor Maartje, die het onderwerp ‘Zondagskind’ belicht. “Bram beseft helemaal niet dat hij hier is of leeft“, vertelt Sarike aan Maartje. Bram gaf tijdens het gesprek geen enkele reactie. “Onze vriendenkring is zeer beperkt. Alles draait om Bram. Het vervelende is dat iedereen in onze omgeving altijd vraagt hoe het met Bram is, maar Bram verandert niet. Mijn andere twee kinderen, 19 en 21 jaar, doen er blijkbaar voor de omgeving niet toe. Dat is zeer vervelend.”, laat Sarike weten. “Zelfs de kinderen krijgen eerder de vraag hoe het met Bram gaat in plaats hoe het met hun gaat. Zelf helpen ze veel bij de verzorging mee, ook al kan dit een punt zijn van aandacht vragen.“ 

Elders in de bibliotheek wordt er verteld over niet-aangeboren hersenletsel. Om evenwicht tijdens het fietsen te blijven houden heeft de betrokkene zijwieltjes. “Dit geeft vreemde reacties van omstanders, alsof je een klein kind bent”, laat hij aan de luisteraar weten. 

Ook Ayse Boya maakt deel uit van de ‘Living Library’, zij heeft voor de luisteraar het onderwerp Moslima. “Het ging niet over mij“, laat zij aan het eind van de dag weten. “De mensen die kwamen meer met algemenere vragen, zoals hun Marokkaanse buren waarvan de dochter jong trouwde. De vraag was of dit volgens het geloof moest. Ik heb beantwoord dat dit in de cultuur ligt. In totaal mocht ik twee keer een luisteraar begroeten“, besluit zij het gesprek. De ‘Living Library’ sloot zaterdagmiddag om drie uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant