Erna Wondergem, al 35 jaar werkzaam bij boekhandel Lovink. Foto: Arjen Dieperink
Erna Wondergem, al 35 jaar werkzaam bij boekhandel Lovink. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Erna Wondergem zit bij Lovink al 35 jaar in de boeken

Maatschappij

Wandelende vraagbaak boegbeeld van Lochemse boekhandel

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het kon afgelopen vrijdag niemand ontgaan. De etalage van Lovink stond en hing vol met foto’s door de jaren heen van Erna Wondergem. Afgelopen vrijdag werkte zij 35 jaar bij de bekende Lochemse boekhandel.

De dag ging voor Erna allesbehalve onopgemerkt voorbij. Met alle foto’s van haar in de boekhandel was haar carrière ook voor buitenstaanders uitstekend te volgen. “Het bestuur stond mij al op te wachten toen ik op mijn werk kwam en ook de Vrienden van Lovink“, vertelt de 58-jarige Erna enthousiast. Ze glundert over al die belangstelling. “Maar eigenlijk was ik verlegen en dat ben nog steeds”, probeert zij alle aandacht van zich af te laten glijden.
“Met veel bekende en minder bekende personen ben ik op de foto gezet“, vertelt Erna terwijl ze door haar mobiel scrollt waar ondertussen meer dan 6.000 foto’s op staan. “Ik fotografeer van alles“, laat ze ondertussen weten. “Kijk hier, hier staat ik op de foto met het bestuur en andere medewerkers van Lovink. En op deze sta ik met twee klasgenoten van de voormalige Rembrandtschool.“ Ze weet de namen nog. “Kijk, die is ook bij ons geweest tijdens de boekpresentatie van de biografie van zijn leven“, zegt ze bij een foto uit juni 2014 van de Achterhoekse muzikant en Lochemer, Appie Daalmeijer (1950 -2017).

Lezen
Van kinds af aan mocht Erna Wondergem graag lezen. “Ik vind literatuur mooi, ik denk hierbij aan de Nederlandse-, Engelse en Amerikaanse literatuur. Maar af en toe een thriller lezen is ook fijn“, zegt ze. Er gaat geen dag voorbij dat ze niet leest. Het is voor haar verslavend. Ook thuis heeft Erna een ontzagwekkende hoeveelheid boeken staan, duidelijk een deel van haar woonkamer.
Om indertijd bij boekhandel Lovink aan de slag te gaan was nog niet vanzelfsprekend. “In 1987 solliciteerde ik en ik kan me dat als de dag van gisteren herinneren. Er waren in totaal zestig kandidaten maar terwijl er volgens mij genoeg betere kandidaten waren werd ik het toch. Nooit kon ik toen bedenken dat ik hier 35 jaar vol zou maken.“ Hoeveel jaren er nog bij gaan komen, dat laat Erna tijdens het interview in het midden.

Twitter
“Ik twitter veel“, vertelt Erna verder terwijl ze door haar inmiddels 64.132 tweets bladert. “Over boeken die ik lees. Ik las een keer een leuke zin in het boek ‘Zeg maar Agaath’ van de auteurs Margôt Ros en Jeroen Kleijne. De zin was zoiets als ‘thee is onkruid in een bakje gekookt water‘. Ik zette het op twitter en kreeg een reactie van de auteurs. Weer zoekt Erna Wondergem tussen haar oneindig veel foto’s op haar mobiel. “Kijk, ze waren in Europa op tour en kwamen speciaal naar Lovink om mij te ontmoeten. Hier sta ik op de foto met hen in de boekhandel.”
De schrijver Jaap Robben kwam haar door haar vele Tweets over zijn boeken in de winkel spontaan een bos bloemen brengen. “Op een dag kwam hij bij Lovink binnenlopen en liet mij weten dat hij het mooi vond dat ik veel over zijn boeken schreef .“ Die spontane reactie van de auteur kan Erna wel waarderen, maar toch is zij er nog steeds verbaasd over. De vraag of zij Peter Cornelis Müller, alias A.L. Snijders (1937-2021) kende is een schot in de roos. “Ja, die kende ik wel Een bijzonder mens, vond ik, die nooit dood het mogen gaan. Als hij op de tv kwam stond ik al in de stand van ‘boos op twitter’. Want je wist gewoon dat er ontelbare tweets kwamen met commentaar op zijn bijzondere wenkbrauwen. Je kijkt toch naar de man achter de wenkbrauwen. Het was gewoon een fantastische schrijver. Ik weet zijn telefoonnummer nog uit mijn hoofd.“

Afsluiting
Erna’s feestelijke vrijdag werd afgesloten met muziek. Hiervoor was Rien Wulffraat met zijn vrouw speciaal naar de winkel gekomen. “Het kwam bij mij spontaan op om iets voor Erna te spelen“, laat de 79-jarige muzikant weten. “Met mijn accordeon heb ik ‘lang zal ze leven’ gespeeld” en een brede glimlach verschijnt op zijn bebaarde gezicht. Hij groet Erna nog een keer en vertrekt. Zodra Rien de deur uit is doet Erna Wondergem de winkeldeur op slot. “Het is voor vandaag mooi geweest“, laat zij vermoeid en voldaan weten als ze kijkt naar de vier bossen bloemen, taarten en flessen wijn die ze die dag in ontvangst mocht nemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode