Afbeelding

Protestvlaggen weggehaald

Maatschappij

LOCHEM - De gemeente Lochem heeft aan de vooravond van de Nationale Indiëherdenking, zaterdagochtend 13 augustus, de Nederlandse vlaggen verwijderd die omgekeerd aan lantaarnpalen hingen in de gemeente. Een aantal weken was er ruimte voor deze vorm van boerenprotest. De gemeente had nog een beetje hoop dat de boeren ze na meerdere verzoeken zelf weg zouden halen. Dit verzoek had de gemeente al meerdere keren gedaan.

Aanleiding
De gemeente kreeg de afgelopen weken regelmatig klachten en telefoontjes van mensen die de omgekeerde vlaggen in de openbare ruimte kwetsend vinden. Deze gevoelens leefden sterker in aanloop naar de nationale Indiëherdenking. De dag waarop de Nederlandse vlag te zien is op Rijksgebouwen en er ook in Lochem wordt gevlagd.

Nationale herdenking
Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië. En daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. Op 14 augustus is er een herdenking in Lochem.

Vlaggen veilig verwijderd en teruggegeven
Wanneer de gemeente opdracht geeft tot het verwijderen van de vlaggen dan moet dat op een veilige manier gebeuren. Met een hoogwerker zijn de vlaggen van lantaarnpalen verwijderd. Daarna zijn de vlaggen na overleg teruggegeven aan de boeren.

Protesteren mag
Er is ruimte voor boerenprotest, zolang dit binnen de regels gebeurt en er geen onveilige situaties ontstaan. Daarvan zijn in de gemeente overal voorbeelden te zien. Van borden en spandoeken op boerenerven en in weilanden tot boerenzakdoeken aan trekkers en auto’s.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode