Gastspreker Marion Bloem had alle aandacht van de toehoorders. Foto: Arjen Dieperink
Gastspreker Marion Bloem had alle aandacht van de toehoorders. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Meer belangstelling voor Kumpulan in Lochem dan voorgaande jaren

Maatschappij

LOCHEM - De organisatie Stichting 14 augustus Lochem heeft alles uit de kast gehaald om de Kumpulan in het Lochemse Stadshuus weer tot een groot succes te maken. Dat is een samenkomst waar de vele Nederlanders herdacht worden die in de Jappenkampen om het leven zijn gekomen. Voor hen werd een minuut stilte in acht genomen. Het was drie jaar geleden dat er een Kumpulan kon worden georganiseerd, na de twee coronajaren. De belangstelling was groter dan voorgaande jaren.

Door Arjen Dieperink

Te gast was de 70-jarige schrijfster Marion Bloem. Met achter haar een oude landkaart gaf zij een lezing over Nederlands Indië en de bijzonderheden uit die tijd die in haar boeken staan beschreven. “Wij merken dat er een stijgende belangstelling is voor deze samenkomst”, zei de voorzitter van de Stichting 14 augustus Lochem, Leontine Broekhuizen. “De lezing van Marion Bloem was zeer goed, het sloot mooi aan bij de vragen die er waren. Zij was verbindend, plaatste de perspectieven uit het verleden op de juiste manier en goed geïllustreerd.”, aldus Leontine Broekhuizen.

Zwijgen
“Marion Bloem had het over het zwijgen van de Indische gemeenschap”, vult ze aan, verwijzend naar het feit dat de Indische gemeenschap bij aankomst in Nederland zweeg over wat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt. In Nederland kregen ze te horen dat hier alles slechter was en verwees men naar de hongerwinter, de barre laatste Oorlogswinter en andere zaken
“Eigenlijk wilde de Indische gemeenschap niet zwijgen maar erover praten, maar de afwijzende reacties van de Nederlanders voorkwamen dat. Dan houd je je mond en ga je het niet oprakelen. Daarom is de samenkomst zoals wij die georganiseerd hebben wel mooi. Bij menigeen werd er een traan weggepinkt.” aldus de praeses. Ook de verhalen van Marion Bloem zijn helend.
Het was duidelijk voor de organisatoren dat iedereen het leuk vond elkaar weer te zien en te spreken en er waren veel complimenten voor het bestuur van de Stichting. “Het mooie vond ik onder meer dat de familie Lucas, die tijdens mijn jeugd in Lochem een grote familie was, bijna voltallig aanwezig was. En volgend jaar nemen zij de derde generatie mee”, laat Leontine aan het eind van het gesprek weten.
De dag werd afgesloten met een Indische rijsttafel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode