Henk van Dort: 'De Zorgtuin zorgt voor een sociale binding'. Foto: Arjen Dieperink

Henk van Dort: 'De Zorgtuin zorgt voor een sociale binding'. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Zorgtuin in Gorssel al vele jaren sociaal bindmiddel

Maatschappij

Iedereen op 23 september welkom bij 12,5-jarig bestaan

Door Arjen Dieperink

GORSSEL - Het begon allemaal in 2010 toen initiatiefnemer Henk van Dort het project zorgtuin begon. Het perceel, voorheen gemeentewerf Gorssel, werd met steun van betrokkenen aangekocht om mensen expliciet welkom te heten en niet om mensen buiten te sluiten. De nu bijna 75-jarige Henk kan tevreden om zich heen kijken want zijn initiatief is aangeslagen.

“Een belangrijk element bij het opzetten en het continueren van het zorgtuinproject vond ik de betrokkenheid van de buurt. De visie en doelstellingen van de zorgtuin zijn gedeeld met lokale ondernemers, dorpsgenoten, lokale media en uiteraard met de buurt. Velen werden enthousiast en wilden meewerken. Het resultaat mag er na 12,5 jaar wel zijn”, glundert Henk
Op vrijdag 23 september wordt er stilgestaan bij het bestaansjubileum. De zorgtuin krijgt dan bezoek van de wethouder. De vrijwilligers worden in het zonnetje gezet en schrijfster Evelien van Dort geeft de aanwezige scholieren van de Vullerschool een presentje. “Buiten mijn echtgenote en mijn persoon om hebben wij twaalf vrijwilligers in de Zorgtuin. Zonder hen zou er geen Zorgtuin kunnen bestaan.”

Welkom
“Het is hier een plek waar iedereen welkom is. Er is tuinzorg voor emotionele overbelaste jongeren, een moestuin en bijlessen voor leerlingen van de basisschool. Een maatschappelijke stage voor middelbare scholieren is evenzeer mogelijk. Tevens kennen wij een kleuterprogramma ‘spelen en delen en groenbeleving’. Verder bestaat in Zorgtuin een culturele en betekenisvolle invulling, eigenlijk een dagprogramma dementie. De voedselbank Zutphen dragen wij een warm hart toe. Daar schenken wij ieder jaar de oogst, inclusief de honingoogst aan. En ieder weekend brengen wij een bos bloemen uit onze tuin naar De Borkel (woonzorgcentrum Sensire - AD)“, laat Henk van Dort met gepaste trots weten. Ondertussen wijst hij verschillende percelen aan en vertelt welke groente men binnenkort gaat oogsten. Wat opvalt zijn aluminium tafels. Die zijn bedoeld voor personen in een rolstoel, die dan de bakken met groenten op de tafels kunnen verzorgen.
In de Zorgtuin telt iedereen mee. “Wij delen liever, want delen is in tegenstelling tot nemen een puur menselijke zorg”, aldus de initiatiefnemer van de Zorgtuin.

Open dag
Op 23 september kunnen bezoekers van 13 tot 16 uur komen kijken. “De vrijwilligers van onze zorgtuin heten iedereen welkom met een drankje en een hapje te nuttigen. Er is een workshop bijen te volgen en men kan elkaar ontmoeten en van de tuin genieten”, aldus Henk van Dort.
Tussen een en twee uur gaan de leerlingen van De Vullerschool uit Gorssel de pompoenen oogsten voor de voedselbank en ze plukken de bloemen voor de cliënten van De Borkel. Ook wordt er voor de kinderen een workshop bijen met honingslingeren gegeven. Rond hlf drie in de middag krijgen ook de cliënten en vrijwilligers, begeleiders van De Borkel die workshop aangeboden.
“Wij werken zonder een cent subsidie. Daarom stellen wij het zeer op prijs als er een vrijwillige bijdrage zou worden geschonken”, besluit Henk.  De Zorgtuin Gorssel is een project van de Stichting Munira. Een jubileumgift is welkom op bankrekeningnummer NL22 RABO 01263 48 464, Stichting Munira.


www.stichtingmunira.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant