Theo Linthorst te midden van zijn vrouw en burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Foto: Arjen Dieperink
Theo Linthorst te midden van zijn vrouw en burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Foto: Arjen Dieperink

Zilveren Knoop voor Theo Linthorst

Maatschappij

BARCHEM - Theo Linthorst heeft donderdagavond uit handen van burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve een Zilveren Knoop ontvangen. Dat gebeurde tijdens het afsluiting van zijn politieloopbaan in Brasserie Woods in Barchem.

Het college van b en w kent de Zilveren Knoop aan Theo Linthorst toe als blijk van waardering voor de manier waarop hij zich in de samenleving onderscheidt. Met grote kennis en bevlogenheid heeft hij zich ingezet voor de inwoners van de (voormalige) gemeente Gorssel, en na de gemeentelijke herindeling voor alle inwoners van de gemeente Lochem. 

Door Arjen Dieperink

Een agent waar je op kunt bouwen
Tegenwoordig komt het niet vaak meer voor dat agenten heel lang in dezelfde gemeente werken. Theo Linthorst komt nog uit de tijd dat dat wel regelmatig gebeurde. Zo heeft hij een nauwe band met de gemeente en een grote kennis van problematiek door de jaren heen kunnen opbouwen. Een gebeurtenis van nu kan zomaar verband houden met een incident uit het verleden. Theo is de verbinding tussen inwoners en medewerkers van instellingen, gemeente en politie. Hierdoor zijn de contactlijnen kort en kan bij incidenten snel worden geschakeld. Ook voor de overige netwerkpartners is Theo van grote waarde. Hij is heel toegankelijk en altijd bereid om mee te denken. Een agent waarop je kunt bouwen.

Theo Linthorst zag het levenslicht in Apeldoorn. “Het maakt veel uit waar je wiegje heeft gestaan voor de verdere ontwikkeling”, laat hij weten. “Groei je op in een gezin waar vader en moeder elkaar regelmatig in de haren vliegen en waar men bijvoorbeeld ’s ochtend al aan de alcohol zit dan vormt dat een kind.” Tijdens zijn maatschappelijke carrière kwam hij de kinderen die in een niet beschermd milieu waren opgegroeid - met de bijbehorende problemen - als agent weer tegen.
Agent worden was niet vanzelfsprekend voor hem. “Als kind had ik niet het idee agent te worden. Toen ik in de Televisiegids een advertentie zag staan voor de Rijkspolitie heb ik de bon ingevuld en zo ben ik uiteindelijk er terechtgekomen”. Destijds kende Nederland Rijkspolitie en Gemeentepolitie.

Lange staat van dienst 
Theo Linthorst ging in 1978 naar de politieschool en werd op 1 april 1979 wachtmeester der Rijkspolitie in de functie van lid landgroep in het district Apeldoorn, groep Apeldoorn. “Je kon destijds kiezen bij welk district je wou. Als je geluk had werd je keus toegekend. Ik ben toen in de Achterhoekse plaatsjes gaan kijken en ben zo in Lochem terecht gekomen.”

In 1997 werd Theo medewerker basispolitiezorg A in het district IJsselstreek team Gorssel/Lochem. In 2003 is hij bevorderd naar senior gebiedsgebonden politiezorg in de functie van wijkagent in de wijk Gorssel/Eefde/Epse. “Ik was niet de eerste wijkagent, dat was mijn collega Frits Hurenkamp. Wel ben ik kort na hem wijkagent geworden”, laat Theo met gepaste trots weten. In 2011 werd hij wijkagent instellingen voor de instellingen in de IJsselstreekgemeenten (Brummen, Zutphen en Lochem).

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Verder heeft Theo zich tot 2005 vanuit de politie intensief ingezet voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zoveel mogelijk inwoners bewegen om maatregelen te treffen om het een inbreker moeilijker te maken om binnen te komen. Hele straten en wijken zijn er door zijn inzet voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Vanaf 2005 is de verantwoordelijkheid voor het inzetten van het keurmerk naar de gemeenten verschoven. Toch bleef Theo, als hij bij inbraken ter plaatse kwam, altijd de bewoner wijzen op maatregelen die ze konden treffen om een volgende inbraak te voorkomen.

Veel zaken heeft hij tijdens zijn politiecarrière voorbij zien komen, enkele zaken blijven op zijn netvlies staan. Vooral (dodelijke) ongelukken waarbij kinderen betrokken waren, grepen hem aan.

Hoewel het werk er nu op zit, komt het woord ‘verveling’ niet voor het in het woordenboek van Theo Linthorst. “Ik ben een sportman, daar kan ik veel energie in insteken. Tevens ga ik even rustig aan doen en bekijken welk vrijwilligerswerk ik uiteindelijk zal gaan doen”, laat hij aan het eind van het gesprek weten.

Een blijk van waardering
De Zilveren Knoop is een blijk van waardering van het college van b en w voor inwoners die een verbindende rol vervullen in de Lochemse samenleving. Het ontwerp van de Zilveren Knoop is naar een idee van inwoonster Ingrid Leufkens.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant