Voorleesvrijwilliger van de VoorleesExpress. Foto: PR
Voorleesvrijwilliger van de VoorleesExpress. Foto: PR

De Bibliotheek zoekt nieuwe vrijwilligers voor de VoorleesExpress

Maatschappij

ZUTPHEN/LOCHEM - Met de VoorleesExpress kun jij een verschil maken! De Bibliotheek zoekt naar creatieve vrijwilligers die graag samen met een kind én de ouders aan de slag gaan met taal. Vooral in Zutphen, Warnsveld en Eefde zitten enthousiaste kinderen klaar om een voorleesvrijwilliger te ontmoeten.

Een voorleesvrijwilliger bezoekt gezinnen thuis en leest daar voor. Dit doe je ongeveer twintig weken. Door voor te lezen wordt de woordenschat groter, de taalontwikkeling wordt gestimuleerd en de taalomgeving in huis wordt verrijkt. Projectleider Charise Beekman van Graafschap Bibliotheken vertelt: “De vraag naar voorleesvrijwilligers is groot. Bovendien merken we dat de VoorleesExpress steeds meer gevonden wordt door andere organisaties zoals bijvoorbeeld het consultatiebureau en de peuteropvang. Ook zij kunnen gezinnen aanmelden bij de VoorleesExpress om zo de taalontwikkeling bij gezinnen te stimuleren op een laagdrempelige manier. Inmiddels is er een wachtlijst voor een aantal gezinnen in Zutphen, Warnsveld en Eefde omdat we nog op zoek zijn naar nieuwe voorleesvrijwilligers. We hopen dat we met deze oproep mensen kunnen enthousiasmeren om voorleesvrijwilliger te worden. We nodigen daarom iedereen die dit leest uit zich aan te melden bij onze Bibliotheek. Dit kan door een e-mail te sturen naar: graafschap@voorleesexpress.nl of door ons te bellen via 0575 – 51 29 26. Uiteraard kunnen voorleesvrijwilligers rekenen op begeleiding vanuit de Bibliotheek”, benadrukt Charise.

Voorleesexpress
Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. Naast het bieden van (voor)leesplezier, is de VoorleesExpress gericht op ouders om hen te motiveren taal aan hun kind aan te bieden. Op voorleesexpress.nl is meer informatie over de VoorleesExpress te vinden. Graafschap bibliotheken heeft veel voorleesvrijwilligers die voorlezen bij gezinnen met jonge kinderen in Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode