Wethouder Eric-Jan de Haan, medewerkers van de gemeente Lochem en vertegenwoordigers van Soroptimist Club Zutphen bij de vlag ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’. Foto: PR
Wethouder Eric-Jan de Haan, medewerkers van de gemeente Lochem en vertegenwoordigers van Soroptimist Club Zutphen bij de vlag ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’. Foto: PR

Vlag tegen Huiselijk Geweld wappert bij Gemeentehuis Lochem

Maatschappij

LOCHEM - De vlag ‘Stop geweld tegen vrouwen’ wappert op het gemeentehuis van Lochem. Op vrijdag 25 november is de vlag gehesen door wethouder Eric-Jan de Haan om daarmee aan te sluiten bij de grote landelijke en internationale campagne die het geweld tegen vrouwen aan de kaak stelt. Het initiatief voor deze campagne is afkomstig van de Verenigde Naties en In Nederland maken drie groepen vrouwen zich hard voor deze campagne; de Soroptimisten, de ZONTA ’s en UN Women. In Zutphen, Brummen, Lochem, Bronckhorst en Voorst zet de Soroptimistclub zich actief in om aandacht voor deze problematiek te vragen. 

Ook in de media zijn de komende 16 actiedagen, van 25 november tot en met 10 december veel activiteiten, interviews en documentaires met aandacht voor huiselijk geweld. Op 10 december is de Internationale dag voor de Rechten van de Mens.De kleur oranje van deze campagne komt ook terug in andere uitingen. Tijdens de campagne worden in allerlei plaatsen gebouwen, kerken, bruggen en fonteinen oranje ‘aangelicht’. Op die manier wordt er bewust aandacht voor deze campagne gevraagd en laten mensen door zelf oranje te dragen, zien dat zij het doel – het bestrijden van geweld tegen vrouwen – steunen. 

De schrikbarende cijfers van geweld tegen vrouwen maken de ernst van dit probleem duidelijk (in Nederland krijgt 53 procent van de vrouwen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, krijgt 1 op de 5 vrouwen met partnergeweld te maken, sterft elke 8 dagen een vrouw door geweld).

De samenwerking tussen de genoemde vrouwenorganisaties heeft ervoor gezorgd dat deze campagne elk jaar in meer plaatsen en organisaties steun en draagvlak krijgt. De site orangetheworld.nl biedt een helder overzicht van landelijke activiteiten die de komende dagen spelen en waar vrouwen welkom zijn.

Een van de ambassadeurs van de campagne is Olcay Gulsen, zelf ervaringsdeskundige, die als presenator en mediapersoonlijkheid actief is om Huiselijk Geweld en de negatieve impact ervan, voor het voetlicht te brengen. Ook Jaimie Vaes die zelf slachtoffer werd van het geweld van haar ex-partner de rapper Lil Kleine is bereid om haar trieste verhaal eerlijk naar buiten te brengen.

In deze reportages wordt ook consequent het telefoonnummer 0800-2000 genoemd waar vrouwen met dit soort problemen zich kunnen melden en op steun kunnen rekenen.

Soroptimist Club Zutphen
In Zutphen en omgeving is een Soroptimistclub van 25 vrouwen actief die zich met een interessant jaarprogramma inzet voor vrouwen en meisjes. De club bestaat uit vrouwen met elk een ander beroep en komt maandelijks bij elkaar. Wie meer wil weten over het Soroptimisme en het leuk vindt om vrijblijvend een paar keer een clubavond bij te wonen kan contact opnemen met Alice Hilbers via alicehilbers@planet.nl of 06 - 515 133 06. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode