Burgemeester Sebastiaan van 't Erve kwam het diamanten paar Uenk feliciteren. Foto: Arjen Dieperink

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve kwam het diamanten paar Uenk feliciteren. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Echtpaar Uenk kijkt terug op zestigjarig huwelijk

Maatschappij

LOCHEM - Afgelopen woensdag waren Henk en Leni Uenk zestig jaar getrouwd. Het echtpaar leerde elkaar in Barchem kennen. “Tijdens het dansen, dat deed je toen omdat er niet veel anders was“, laat Henk weten. “Net over het spoor in Lochem en in de bocht naar Ampsen zijn wij later getrouwd, in het gemeentehuis van Laren”, weet het paar nog goed.

Door Arjen Dieperink

Henk werd op 1 februari 1944 geboren in Diepenveen en groeide op in Loo Bathmen. Hij ging daar naar de lagere school en volgde vervolgens een opleiding aan de technische school in Deventer. Leni is een Larense, zij zag daar op 3 januari 1944 het levenslicht. Ze ging naar de christelijke school aan de Markeloseweg en daarna nog een jaar naar het Voortgezet Lager Onderwijs. “Na de VGLO ben ik in het huishouden gaan werken. Tot ik ging trouwen, want dan moest je met het werken stoppen. Zo ging dat toen”, weet Leni zich te herinneren. Henk ging na de technische school werken als automonteur, en bleef dat tot zijn pensioen.
Op 23 november 1962 stapten Henk en Leni in het huwelijksbootje. De plechtigheid vond plaats in het gemeentehuis van Laren. In 1963 verwelkomden ze hun eerste kind, Ina. Gevolgd in 1964 door Johnny en in 1967 door Wim. Vele jaren later werd de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen, thans dertigers en vijf achterkleinkinderen. “Het jongste achterkleinkind is van april van dit jaar en de oudste is vier“, laat Lina weten. Bij de tafel in de keuken hangt een familiefoto. “Daar zijn wij trots op.”

Zelfredzaam
Henk Uenk mag graag bezig zijn. “Jarenlang heb ik voor Sportclub Lochem foto’s gemaakt, maar nu doe ik dat niet meer. Wel ben ik nog in en rond het huis aan het klungelen. Kijk, die aanbouw achter heb ik ook gemaakt” laat Henk met bescheiden trots weten. “Je kunt er in de zomer lekker zitten met een glaasje wijn en de televisie kunnen wij daar ook ophangen”, vult Leni aan. Zelf knutselt zij graag en komt daarmee de dag buiten het huishouden wel door. “Wij doen nog samen de boodschappen, en Henk rijdt dan”, zegt Leni om aan te geven dat ze samen nog zelfredzaam zijn.
De diamanten bruidegom houdt alle publicaties waarin familieleden staan vermeld nauwlettend bij. Henk laat een klapper zien vol insteekhoezen met allerlei krantenknipsels, de een nog ouder dan de ander. Op één foto staat zoon Wim, op de ander zijn dochter Ina en ga zo maar door. Artikelen met foto’s gemaakt bij onder meer voormalig café De Valk passeren de revue, maar ook recentere artikelen zijn in de klapper te vinden. “Wij houden op deze manier alles bij”, vertelt Henk.

Burgemeester
Afgelopen woensdag kwam burgemeester Sebastiaan van ’t Erve op bezoek om het echtpaar namens de gemeente in het zonnetje te zetten. Later in de week hadden Henk en Leni met hun zoon Johnny, aanhang, klein- en achterkleinkinderen een feest, zij het met een grijs randje. Hun dochter Ina en zoon Wim zijn er helaas niet meer bij. Zij overleden allebei in hun vijftigste levensjaar. “Ze blijven in onze herinnering, iedere dag. Maar we zijn trots op wat we hebben”, aldus het echtpaar Uenk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode