Edwin en Conny Rechterschot met het beeldje. Op de tv de uitzending van Tussen Kunst & Kitsch. Foto: Arjen Dieperink

Edwin en Conny Rechterschot met het beeldje. Op de tv de uitzending van Tussen Kunst & Kitsch. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Edwin en Conny Rechterschot eventjes bekende Nederlanders

Maatschappij

Lochemers met beeldje bij Tussen Kunst & Kitsch

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Edwin en Conny Rechterschot waren verrast toen ze appjes ontvingen: ‘Jullie zijn op de televisie.” Het Lochemse echtpaar was te gast bij het programma Tussen Kunst en Kitsch, maar had verwacht dat de opname pas later dit jaar zou worden uitgezonden.

Ze moeten er een dag na de uitzending nog even van bijkomen. Midden op tafel staat het beeldje waarmee zij de uitzending haalden “Ik houd mij hobbymatig bezig met archeologie. Dat heeft soms tot leuke vondsten geleid. Maar dit beeldje kwam ik tegen op een brocantemarkt in Diepenheim.”  Het betreft een hertenbeeldje, het symbool van een Hittische mannelijke god.
“Ik vroeg me af of het een replica was en heb het internet afgestruind”, laat Edwin weten terwijl hij de gevonden informatie over tafel schuift. Het origineel van het hertenbeeldje blijkt te liggen in het Museum van Anatolische Beschavingen in Ankara, Turkije. “Door de informatie die ik vond werd ik natuurlijk nieuwsgieriger en vroeg mij af hoe oud dit beeldje is. Komt het uit de bronstijd of uit een latere periode?”
Omdat hij er zelf niet uitkwam maakte Edwin Rechterschot een foto van het beeldje, omschreef het en stuurde alles op naar het AVRO-TROS programma Tussen Kunst & Kitsch. “De mensen van dat programma vonden het wel interessant. Wij werden eind vorig jaar uitgenodigd”, vult Conny Rechterschot-Swinkels haar man aan. Ondertussen duikt Edwin in zijn archiefdoos de uitnodiging op. “Het was op 12 september vorig jaar in het Museum Arnhem.”

Opnamen
Het echtpaar Rechterschot kan zich nog goed herinneren hoe het een en ander ging. “Wij waren uitgenodigd en konden ons op een speciale plek aanmelden. Er zijn blokken van twee uur voor de opnamen en de bezoekers worden verdeeld over de dertien verschillende tafels met elk een andere specialiteit.” Edwin en Conny kwamen in de eerste twee uur aan de beurt. “Eerst zaten wij als publiek bij de opname vlak voor ons en toen waren wij.”
De opname duurde zo’n twintig minuten maar in de uitzending bleef daar maar één minuut en vijftien seconden van over.
Deskundige Karl Stim (specialist in klassieke archeologie en munten uit de oudheid - AD) vond het een interessant beeldje, maar of het honderd of vijfhonderd jaar oud is kon hij niet zeggen. Toch vond hij het leuk om er het een en ander over te vertellen. “Toen hij na de opname nog een aanvulling gaf werd alles weer opnieuw opgenomen”, zegt Edwin.
De uitzending van de opnames was volgens de Rechterschots gepland voor later dit jaar. Daarom waren ze verrast dat ze vorige week al op televisie kwamen. “Gelukkig hebben wij het op Uitzending Gemist terug kunnen zien”, zegt Conny. Ze kregen veel reacties naar aanleiding van hun ‘optreden’ en ook werden ze door mensen in de omgeving herkend. “Het is dat de waarde van het beeldje maar op zo’n vijfhonderd euro is geschat. Anders had ik niet gedurfd om ermee in de Berkelbode te staan”, besluit Edwin.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant