De zussen Fleerkate voor het houten skelet dat straks een van de tenten zal zijn voor het Hazenbal. Foto: Arjen Dieperink
De zussen Fleerkate voor het houten skelet dat straks een van de tenten zal zijn voor het Hazenbal. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Anneloes en Jolien: Hazenbal gaat over dorpsgevoel en saamhorigheid

Maatschappij

EXEL - Tien jaar geleden werd in Exel voor het eerst het Hazenbal gehouden. Inmiddels is het een evenement dat niet meer weg te denken is. Op eerste paasdag, zondag 9 april, pakt de organisatie opnieuw groots uit. Reden voor de Berkelbode om met twee organisatoren van het eerste uur in gesprek te gaan.

Door Arjen Dieperink

Zodra het woord Hazenbal valt komen Anneloes (33) en Jolien (29) Fleerkate helemaal los. De zussen zijn van het begin af aan betrokken bij deze festiviteit en hun enthousiasme steken ze niet onder stoelen en banken. “Wij hebben beiden op de Exelse school gezeten. Zo’n school is belangrijk voor het dorpsgevoel. De sluiting was dan ook een verlies voor het dorp. We vonden daarom dat er iets moest gebeuren”, zeggen de zussen. Het idee om een jaarlijks evenement te organiseren werd geboren tijdens een verjaardagsfeest van hun neef. “Ook die neef werkt van het begin af aan mee aan het Hazenbal”, aldus Jolien. “De naam hebben wij bedacht omdat hazen met Pasen te maken hebben”, vult Anneloes aan.

Steun
Vanuit het dorp krijgt de organisatie veel steun. “Wij waren ooit een keer met de voorbereidingen bezig en toen kwam er iemand spontaan iets lekkers brengen. Dat is toch leuk”, aldus de zussen.
Het Hazenbal vindt plaats in het dorpsbos, vlak naast de speeltuin waar de kinderen zich tijdens de festiviteiten kunnen vermaken. Er staat onder meer een draaimolen. Van lokale ondernemers krijgt de organisatie die tegenwoordig onder de vlag van Belangenvereniging Exel en omstreken werkt, veel steun. Ook veel dorpelingen dragen hun steentje bij.

Paasvuur
“Wij zijn behalve met de voorbereiding wel twee dagen bezig om het bos aan te kleden als een soort Efteling”, vertelt Jolien. Er staan straks twee tenten, waarin allerlei activiteiten plaatsvinden. Zo is er vanaf 15 uur onder meer een ‘Dinch’, een combinatie van lunch en diner. Het Hazenbal is open vanaf 17.30 uur. Naast het dorpsbos wordt  rond 20 uur het paasvuur ontstoken. De kinderen halen het vuur elders op en lopen met fakkels onder begeleiding van de Graaf Ottogroepband naar het terrein.  Een dweilorkest zal voor de juiste noot zorgen. Om 20.30 uur gaat vervolgens de feesttent open voor een gezellige avond met met pretband Help Ons Bloaz’n, De Weekendkrachten, Kabaal, dj Coen, zanger Joey Kramer en boerenrockband Opschaakl’n.

Bestaansrecht
Na ieder Hazenbal kreeg de organisatie leuke reacties en hun bestaansrecht hebben ze na tien jaar wel verdiend. Vorig jaar konden zij 500 bezoekers verwelkomen maar tijdens deze jubileumeditie hopen zij nog meer mensen te zien. “Uiteindelijk gaat het over het dorpsgevoel. Saamhorigheid, daar is het om te doen”, aldus de zussen.
Meer info op de facebookpagina Hazenbal Exel. Kaarten voor de Dinch en het Hazenbal zijn verkrijgbaar via de website.


www.hazenbal.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode