Berry Swarthoff heeft zijn nieuwe museumruimte helemaal ingericht. Foto: Arjen Dieperink
Berry Swarthoff heeft zijn nieuwe museumruimte helemaal ingericht. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Oorlogsmuseum Berry Swarthoff zit nu boven de VVV

Maatschappij

LOCHEM - Al een halve eeuw verzamelt Berry Swarthoff alles wat met de Tweede Wereldoorlog van doen heeft. Zijn slaapkamer in zijn ouderlijk huis stond indertijd al bol van alles wat hij al had verzameld. In de loop van tientallen jaren werd het meer een collectie specifiek over de bezetting en bevrijding van Lochem met daarnaast een landelijk en Europees overzicht. Op 4 mei gaan de deuren open van de plek waar zijn verzameling naartoe is verhuisd: boven de VVV aan de Markt 2 in Lochem.

Door Arjen Dieperink

In de begintijd van zijn collectie verzorgde Berry nog wel eens een expositie voor enkele dagen of weken, zoals in het voormalige Stadshuis in 1983 en later in café De Walderpoort in 1985. Tegenwoordig is een gedeelte van zijn collectie opgesteld in een museum met de naam ‘Liberation Museum’ . Dat was enkele jaren gevestigd aan de Walderstraat maar krijgt een nieuw onderkomen boven de VVV.
In zo’n vijfenzeventig vierkante meter geeft het museum de oorlog in vogelvlucht weer. De nadruk ligt wederom op de bezetting en bevrijding van Lochem. Veel foto’s en kaarten, aantekeningen van de Engelse bevrijders worden er getoond. Maar ook uniformen, van de bezetters en de geallieerden, voorzien van de nodige informatie.
Het museum is open tijdens de kantooruren van de VVV en is gratis te bezoeken. Er is een suppoost aanwezig die informatie kan geven. Ook is er een uitgebreide verzameling met boeken die ter inzage liggen.
“Het is een fantastisch gebouw waar we nu zitten. Mensen die bij de VVV komen kunnen zo in één keer naar ons doorlopen. Voor de opening hebben wij gekozen voor 4 mei, een historische datum. Wij krijgen veel Canadese regimenten over de vloer zoals Black Watch Pipes and Drums en Maisonneuve. Binnenkort komt ook een van de oudste veteranen, Jim Parks, op bezoek. Deze man heeft ons land helpen bevrijden. Hij is nu 99 jaar.”
Berry Swarthoff spreekt met veel bewondering over de veteranen en hamert er regelmatig op bij eenieder die het horen wil dat wij aan hen de vrijheid te danken hebben. Een bezoek aan het museum is zeer de moeite waard.


www.lochemsoorlogsmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode