Enigszins verscholen achter een haag en een boom ligt de boerderij waar voorheen Johan Boesveld woonde. Foto: Arjen Dieperink
Enigszins verscholen achter een haag en een boom ligt de boerderij waar voorheen Johan Boesveld woonde. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Vier nieuwe Stolpersteine voor vermoorde Lochemers

Maatschappij

LOCHEM - Op woensdag 20 september gaat de Stichting Stolpersteine Lochem wederom Stolpersteine neerleggen ter nagedachtenis aan de door de Nazi’s gedeporteerde en vermoorde inwoners van de gemeente Lochem. Om 16 uur begint de plechtigheid aan de Wilhelminalaan 18 waar zo’n struikelsteen wordt geplaatst voor Mozes Spier. Om 16.45 worden er bij de Zwiepseweg 5 twee stolpersteine neergelegd voor Isidor Heilbron en Martha Vromen. Maar men begint om 15.00 uur aan de Ossenbeltsdijk 5.

Door Arjen Dieperink

Daar woonde Johan Boesveld met zijn gezin en enkele onderduikers, op boerderij Het Wilde Zand. Johan, geboren op 2 januari 1911, werd beschreven als een gezellige man die bij de rokerige kachel sterke verhalen kon vertellen. Humor was hem op het lijf geschreven en hij kende zijn Herder. In 1990 kwam het boekje ‘Een gastvrije woning’ uit ter gelegenheid van de reünie die te zijner nagedachtenis op de boerderij plaatsvond.
Paul Mastenbroek kon zich de arrestatie van Johan nog goed herinneren. Hij was in de avond van 26 juli 1944 op Het Wilde Zand om met de familie de verjaardag van Lydia, de vrouw des huizes, te vieren. “Toen ik naar de weg voor het huis keek, zag ik plotseling een rij van zes tot acht zaklantaarnlichten op de boerderij afkomen. Het flitste door mijn hoofd dat het goed mis was.”

Even later kwamen de Duitsers binnenstormen, vergezeld door de plaatselijke NSB’ers. Zij sommeerden iedereen om de handen omhoog te doen. “Johan trok bleek weg. Hij voelde wel aan, dit gaat helemaal fout……Johan Boesveld was verraden…. Hij heeft het gezin nooit weer gezien. Die laatste blik van hem naar zijn vrouw zal ik nooit meer vergeten”, liet Paul Mastenbroek drieëndertig jaar geleden in het boekwerkje weten. Johan Boesveld overleed op 19 januari 1945 in kamp Neuengamme, nog geen half jaar na zijn arrestatie.

Tijdens de Stolpersteine plechtigheid zal Dick Boesveld het woord tot de aanwezigen richten. Als jongste zoon van Johan en Lydia kan hij zich nog enkele dingen voor de geest halen. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam. Telefonisch liet hij afgelopen zaterdag aan de Berkelbode weten. “Ik ben de Stichting Stolpersteine Lochem dankbaar dat zij een steen voor mijn vader gaan plaatsten. Mijn vader was een bijzonder persoon. De verhalen die ik op latere leeftijd over hem heb gehoord zal ik tijdens de plechtigheid vertellen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode