Paul Roodbol, links, en Koos van Zwieten bij de tijdlijn. Foto: Arjen Dieperink

Paul Roodbol, links, en Koos van Zwieten bij de tijdlijn. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Lochemse historie in tien meter

Maatschappij

LOCHEM - Koos van Zwieten en Paul Roodbol lopen over de Lochemse Markt en kijken om zich heen. “Het is wel mooi geworden met de herinrichting”, zegt Paul die net als Koos behoort tot tot het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem. Het tweetal heeft daar een substantiële bijdrage aan geleverd, samen met Wout Klein en Eddie ter Braak. Zij hebben zich ingezet om op die plek de geschiedenis van Lochem te laten zien.

Door Arjen Dieperink

De roemruchte keitjes zijn grotendeels van de markt verwijderd. Eroverheen lopen was voor menig wandelaar bijna niet te doen. Een deel ervan is hergebruikt: er werden op een aantal plekken muurtjes van gemetseld, waarop zitplaatsen zijn gerealiseerd. “Je ziet op enkele hoeken van zitplaatsen een tegel. Daar staat een tekst op met een stukje geschiedenis van Lochem”, aldus Koos. In totaal zijn er zes van deze cortenstalen tegels bevestigd op de verschillende zitplekken. Een van de tegels zit ter hoogte van restaurant Kawop. De tekst verwijst naar het Grote of Sint-Agnes Convent aan de Achterstraat en het Kleine Convent op de plek van de huidige Bagijnestraat achter het restaurant.

Opvallend is ook de tijdlijn van een tiental meters in het verlengde van de Gudulakerk. Ook deze bestaat uit cortenstalen tegels, een idee van het Lochemse bedrijf Abelleisure. “Het moest hufterproef zijn en dat kun je wel zien”, zegt Paul. ‘De Galerij van Tijd ‘ geeft de Lochemse geschiedenis in vijfendertig verschillende teksten weer. Met het bedenken welke geschiedkundige belangrijke punten erin moesten komen waren Wout, Eddie, Paul en Koos wel even zoet.
De tijdlijn begint met de eerste bewoning, zo’n 2000 voor Christus. Ook de eerste stenen kerk in 1059, de stadsrechten van 1233 en het hooiplukkersverhaal komen aan bod. Maar ook recentere geschiedenis zoals het popfestival 1961-1986, de Lochemse zijspancrosser Daniël Willemsen en het nieuwe gemeentehuis. Koos en Paul zijn duidelijk trots op het eindresultaat waar ze samen met Wout en Eddie zoveel energie in gestopt hebben.


www.hglochem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant