Beeld uit de documentaire.
Beeld uit de documentaire.
video

Suzan & Freek als Ambassadeurs van de Vrijheid in minidocu

Muziek

ACHTERHOEK - Als je bekend wordt, word je voor allerhande dingen gevraagd. Veelal voor leuke dingen, maar ook voor serieuze zaken en kwesties die de nodige impact hebben, waar het nodige bij komt kijken. Zo werden Suzan & Freek begin dit jaar gevraagd Ambassadeurs van de Vrijheid 2022 te zijn. Niet alleen om te spelen op Bevrijdingsfestivals en hier met een helikopter naartoe vliegen, maar het Achterhoekse duo werd ook gevraagd mee af te reizen naar Lesbos voor een ‘eigen’ mini documentaire over het vluchtelingenprobleem aldaar en in het algemeen.

Door Henri Walterbos

“We zijn trots en vereerd dat we dit jaar gevraagd zijn om Ambassadeurs van de Vrijheid te zijn op 4 & 5 mei. Eind januari zijn we hiervoor naar Lesbos en Athene afgereisd om in het kader van het thema ‘vrijheid’ in gesprek te gaan met vluchtelingen. Eerlijk gezegd waren we allebei vooraf best gespannen voor deze reis, omdat we niet wisten wat we daar zouden gaan zien, wie we gingen ontmoeten en bovenal omdat het er al jaren een vreselijke situatie is, die nu nog actueler is geworden. De ontmoetingen met vluchtelingen en hulpverleners hebben enorm veel indruk op ons gemaakt.” Aldus de Zieuwentse Suzan Stortelder en Harreveldse Freek Rikkerink op de sociale media.


Beeld uit de documentaire.

Van deze reis is een mini-docu gemaakt die te bekijken is op het YouTube-kanaal van Nationaal Comité 4 en 5 mei dat op zijn beurt op de eigen sociale media vertelt blij te zijn met de inzet van het Achterhoekse liefdesduo als Ambassadeurs voor de Vrijheid 2022 en over de documentaire. “Suzan & Freek, Ambassadeurs van de Vrijheid 2022, gingen naar Athene en Lesbos om daar met vluchtelingen te spreken over vluchten, oorlog en (on)vrijheid. Onder begeleiding van Stichting Vluchteling ontmoetten ze de Afghaanse Nazanin, die hen rondleidde op het Griekse eiland. Ze maakten er een korte documentaire over die nu te zien is!” In de indrukwekkende docu krijgen Suzan & Freek een goed beeld van de trieste situatie. “Je ziet het op het journaal, dan kun je wegzappen. Hier kan dat niet. Best wel heftig wat we allemaal gezien hebben,” aldus Freek in de docu. “Je voelt je best wel schuldig eigenlijk nu weer terug te keren naar je luxe leventje,” vertelt een aangeslagen Suzan. “Ook om mensen weer achter te laten waar je een connectie meehebt.”


Op 5 mei spelen Suzan & Freek als Ambassadeurs van de Vrijheid op de Bevrijdingsfestivals in Haarlem, Almere, Assen en Leeuwarden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode