Petra Fust (links) en Bea Kieskamp zetten zich in voor het Korennetwerk. Foto: Arjen Dieperink
Petra Fust (links) en Bea Kieskamp zetten zich in voor het Korennetwerk. Foto: Arjen Dieperink

Gemeente Lochem krijgt mogelijk Korennetwerk

Muziek

LOCHEM – Ze hebben al veel met elkaar besproken, maar er zullen nog meer gesprekken plaatsvinden. Petra Fust schuift als cultuur contactpersoon van de gemeente Lochem aan tafel in Eetcafé Scholten. Naast haar zit Bea Kieskamp. Samen bespreken zij het idee om een Korennetwerk op te zetten, waarin de vele koren die de gemeente Lochem rijk is, kennis en informatie kunnen delen en mogelijk tot een samenwerking kunnen komen. 

Door Arjen Dieperink

“Het is eigenlijk een initiatief van koor Out of the Box“, laat Kieskamp weten die zelf ook bij het koor zit. “Wij hebben een tijd geleden het initiatief genomen om te kijken of er interesse bij andere koren is om kennis en informatie te gaan delen en tot een samenwerking te komen. Hiervoor heb ik uiteindelijk de cultuur contactpersoon van de gemeente benaderd. Petra Fust knikt instemmend en vervolgt: “Lochem kent opvallen veel verschillende koren, dat is een rijkdom. In totaal kwam de teller uit op 21 koren met verschillende achtergronden. Denk bijvoorbeeld aan het Popkoor, Lochems Mannenkoor, Schipperskoor en kerkkoren. Van pop tot klassiek, alles is in de gemeente Lochem te vinden. Hier moet je iets mee doen en toen ik benaderd werd met het idee voor een korennetwerk vond ik dit prachtig. Alle disciplines samen brengen en elkaar gaan versterken.” 

Door de coronamaatregelen bleef het idee nog een lange tijd op de plank liggen. Nu vinden de dames de tijd rijp om verder te gaan. “Het ledenaantal loopt bij de meeste koren achteruit. Corona heeft er ook toe bijgedragen dat er geen binding meer met het koor was en dat men uiteindelijk het lidmaatschap opzegde.”, zo verklaart Kieskamp. Petra Fust: “Muziekverenigingen uit de gemeente Lochem zijn samengebracht in de MuziekGoLF. Het dient het gezamenlijk belang van samenwerking tussen de verenigingen en het blijvend binden van jeugd om muziek te maken binnen verenigingsverband.“ Petra verwijst naar Advendo Lochem, Appollo Laren, Concordia Eefde, Crescendo Barchem, Harmonie Gorssel-Eefde, Julian Almen en SDG Harfsen, die allen in de MuziekGoLF zitten. 

Informatieavond
Op 7 juni vindt een informatieavond plaats waar alle koren uit de gemeente Lochem voor zijn uitgenodigd. “Wij willen dan inventariseren waar behoefte aan is. De eerste reacties die wij al ontvingen zijn zonder twijfel positief en enthousiast. Uiteraard zijn wij benieuwd naar de inbreng van de koren. Collectief staan wij er veel beter voor dan alleen“, laat Bea weten die zichzelf als de aanjager ziet. “De informatieavond op 7 juni is de eerste stap die wij, de 21 koren, gezamenlijk gaan maken. Daarna moet in een iets kleiner comité verder worden gekeken wat de vervolgstappen zijn.“  Alle koren blijven autonoom, de behoefte van samenwerken is volgens Petra en Bea duidelijk aanwezig en kan leiden tot iets moois. Petra Fust en Bea Kieskamp hebben er zin in om het Korennetwerk te realiseren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode