Foto: Canticum Gorssel
Foto: Canticum Gorssel

Canticum: ‘Zingen verrijkt je leven’

Muziek

GORSSEL/VIERAKKER  - Zingen, iedereen kan het leren. Maar sfeer is belangrijk! Dat betogen Nicolette Huisman uit Harfsen en Peeke Hoekstra uit Gorssel. Beide zangers zijn verbonden aan het gemengde Gorsselse koor Canticum. Dit koor werkt momenteel aan een passieconcert dat op 16 februari in Vierakker en op 17 februari in Gorssel wordt uitgevoerd.

Beide zangers zijn nog niet zo lang lid van het Gorsselse koor, dat leden telt uit onder meer Gorssel, Eefde, Harfsen, Zutphen, Almen, Warnsveld en Deventer. Maar hun deelname bevalt hen prima. Nicolette, in het dagelijks leven medewerker van de opleidingsadministratie bij een woonzorg- en verpleeginstelling: “Ik houd enorm van klassieke vierstemmige koormuziek. Bij dit koor kom ik goed aan mijn trekken”. Nicolette zingt sinds haar verhuizing naar de Achterhoek in 2018 bij Canticum, maar heeft al veel zangervaring elders. Bij Canticum zingt ze eerste sopraan.

Peeke, formeel gepensioneerd maar nog steeds actief als wis- en natuurkunde docent, zingt daarentegen nog maar sinds kort. “Van huis uit ben ik fluitist. Toen ik na mijn pensionering naar Gorssel verhuisde heb ik gezocht naar geschikte orkesten in de buurt, maar die heb ik nog niet gevonden. Toch wilde ik iets met muziek én ik wilde hier nieuwe mensen leren kennen. Dus heb ik mij gemeld bij Canticum. Ik zing nu tenor (hogere mannenstem) en dat gaat me goed af. En met de nieuwe kennissenkring is het mede dankzij het koor goed gekomen”. Peeke vervolgt: “Door te zingen daag je jezelf op allerlei niveaus uit. Niet alleen qua zangtechniek, zingen houdt je mentaal en muzikaal actief. Je moet ook samenwerken om de juiste koorklank te bereiken. Het is echt een volwaardige hobby”.

Nicolette: “Bij Canticum wordt hard gewerkt. Iedereen doet zijn best om mooi te zingen. De ambitie van het koor is voor mij uitdagend genoeg. Onze dirigente, Paulien Roos-Bik, zoekt heel goed naar wat het koor aankan en probeert het niveau vervolgens nog iets hoger te krijgen. Ze is daar gelukkig wel heel realistisch in. In de loop van de tijd is het koor steeds beter gaan zingen. Ik vind dat knap!”.

Elk jaar worden een of twee concerten gezongen. Toch is dat voor beide zangers niet het belangrijkste. “Het gaat mij niet op de eerste plaats om de concerten”, zegt Peeke. “Vooral de repetities moeten prettig zijn. Dat is bij Canticum gelukkig het geval. Je bent tenslotte het hele jaar door voor je plezier lid van het koor”. Ook Nicolette roemt de sfeer in het koor. “Tijdens de repetities zijn we echt serieus bezig. Maar tijdens de pauzes is het heel gezellig. En ook buiten de repetitieavonden is er veel contact”.

Op 16 en 17 maart zingt Canticum een passieconcert. Dat is religieuze muziek uit de liturgie van de weken voor Pasen. Passiemuziek is vaak heel emotioneel, meestal ook expressief of juist heel erg verstild. Dat de vaak 16de-eeuwse teksten in hun ogen niet erg passen bij de huidige tijd, vinden Peeke en Nicolette niet zo’n probleem. Belangrijker is dat die muziek vaak een prachtige sfeer weet te scheppen. De teksten zijn op dat moment ondergeschikt aan de muziek.

Canticum repeteert elke dinsdagavond in de Boogzaal naast de dorpskerk in Gorssel. Het koor kan in alle stemgroepen nog wel wat mensen gebruiken. Peeke en Nicolette raden belangstellenden aan om een keer een repetitie of nog beter: een concert bij te wonen. “Kijk of het je aanspreekt. Enige koorervaring helpt wel om in technische zin aansluiting te vinden. Soms helpt zangles om op het juiste niveau te komen. Het meest geschikte moment om in te haken is na een concert. We starten dan met een nieuw programma. Je start dan zonder achterstand”.

Meer informatie over Canticum en de concerten op 16 en 17 maart is te vinden op www.canticumgorssel.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant