Vorige week speelde Normaal drie keer in een volledig uitverkocht Openluchttheater. Foto: Arjen Dieperink

Vorige week speelde Normaal drie keer in een volledig uitverkocht Openluchttheater. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Normaal scoort drie keer volle bak in Openluchttheater

Muziek

LOCHEM - Vorige week dinsdag, donderdag en zaterdag waren ze weer in Lochem. Terug naar de bakermat, het Openluchttheater, waar alles 49 jaar geleden begon. Normaal gaf er drie concerten, allemaal voor een volle bak. In december 2015 gaf de band een slotconcert in het GelreDome, maar afscheid nemen van je fans is en blijft moeilijk. 

Door Arjen Dieperink

In 1977 brak Normaal door met de hit Oerend Hard. Dat lied is nog steeds populair en werd tijdens de optredens in het Openluchttheater luidkeels meegezongen. Meteen toen zanger Bennie Jolink met zijn band begon te spelen was het publiek enthousiast. Het bier vloog over de hoofden heen en bezorgde menigeen die vooraan stond een douche. Een groep jongeren ging met een meterslang touw ‘touwtje’ springen terwijl de aanwezigen door de band werden opgezweept. Het ene na het andere bekende nummer kwam voorbij en de sfeer was uitstekend. 

Geen onvertogen woord
Alle drie de concerten verliepen zonder een onvertogen woord. De politie kwam even kijken maar moest direct met een bezoeker op de foto die vervolgens op Facebook werd gedeeld. Er verschenen ook beelden van het concert op Facebook ook al mocht men niet een compleet nummer uitzenden.
Het was aan Bennie Jolink niet te merken dat hij al 77 jaar oud is. Wel hield de band tijdens het optreden even pauze. Maar dit was ook goed voor de bezoekers om snel een plaspauze te houden of even drank te bestellen.

De voorzitter van de Stichting Openluchttheater Lochem, Henk Harmsen kijkt zeer tevreden terug op drie dagen Normaal. “Ik heb 6000 tevreden mensen gezien die het een fantastisch concert vonden met een prachtige lichtshow. Sommige bezoekers vertelden mij dat ze het in het openluchttheater leuker vonden dan op een groot veld in Barchem waar Normaal ook optrad. Het is hier intiemer. Ook Mojo (grootste concertpromotor van Nederland en organisator van Normaal - AD) was zeer tevreden, net als de groep zelf.

Nationaal concert
De bezoekers kwamen uit heel Nederland. “Wij hadden zo’n 500 auto’s op de parkeerplaats staan. Nog nooit waren dat er zoveel. Ik heb mensen uit Dokkum, Maastricht maar ook uit de provincie Zeeland gesproken. Het was gewoon een nationaal optreden”, laat Henk Harmsen opgetogen weten.
Over het vijftigjarig bestaan van Normaal wil hij niets kwijt, behalve dan dat de band heeft aangegeven dit groots te gaan vieren. Of dat op de bakermat van Normaal zal zijn weet hij niet. Als voorzitter is Henk zeer tevreden en dankbaar dat het weer zo geslaagd is geweest, mede door de vele onmisbare vrijwilligers van het Openluchttheater.


www.olt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant