Het weer blijft Ada Molkenboer boeien. Foto: Arjen Dieperink

Het weer blijft Ada Molkenboer boeien. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Ada Molkenboer raakt niet uitgepraat over het weer

Natuur

Wetenschapsjournalist verzorgt deel IVN-cursus weer en klimaat

Door Arjen Dieperink

LOCHEM / RUURLO - Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel over het weer gesproken. Ada Molkenboer kan ervan meepraten. Zo goed dat zij een van de cursusleiders is in de eerste cursus die het IVN Noord-Midden Achterhoek geeft over het ‘Weer en Klimaat’. 

Op de vraag wat Ada met het weer heeft, brandt zij los. “Ik heb Fysisch Geografische Landschapskunde gestudeerd aan de universiteit in Utrecht. Een verplicht onderwerp tijdens die studie was het weer. Ik ben uiteindelijk wetenschapsjournalist geworden maar het weer blijft boeien. Kijk maar eens rond in deze kamer. Overal zitten ramen en je kunt direct het weer herkennen.“ Ondertussen barst de hagel tegen de ruiten van haar woning in Ruurlo.
“Sinds vier jaar ben ik lid van de IVN. Het is dan wel de bedoeling om iets te gaan doen. De IVN heeft mooie cursussen maar er was er nog geen over het weer. Dat ga ik met twee anderen verzorgen. Er is zelfs een bezoek bij aan een weeramateur in Lochem. Deze heeft een meetstation voor de temperatuur en andere meetwaarden waar wij het dan over zullen hebben. Tevens staat er een mast om op hoogte de windsnelheid te meten. De wind kun je ook op 10 centimeter boven het maaiveld meten. Dat wordt klomphoogte genoemd“, gebaart Ada terwijl buiten de zon begint door te breken.

Drie gedeeltes
De cursus bestaat uit drie gedeeltes. Ada verzorgt de inleiding, op dinsdagavond 15 maart. “Ik heb posters hangen met verschillende wolkentypen. Die wolken komen de meeste mensen wel bekend voor maar zij weten bijvoorbeeld niet wat voor een type wolk het is. Toch is de classificatie van zo’n wolk van belang. Ook kun je als je naar buiten kijkt goed waarnemen welke categorie wind er op dat moment is. Daar heb je alleen je ogen voor nodig.”
“Als het KNMI spreekt over normaal weer voor de tijd van het jaar, dan wordt eigenlijk het gemiddelde van het weer over een periode van de afgelopen dertig jaar bedoeld. Het ene jaar heb je bij wijze van spreken een hoge temperatuurpiek en andere jaren is die lager. Het gemiddelde is dan bepalend of wij het weer van die dag als normaal bestempelen“, legt Ada uit.

Enthousiast
Terwijl Molkenboer spreekt komen haar enthousiasme en liefde voor het weer duidelijk naar boven. Ondertussen slaat buiten de regen tegen de ramen. “De tweede dag, dat zal op zaterdagochtend 19 maart zijn, bezoeken wij de weerman. Hier krijgen wij uitleg wat er en hoe er het een en ander gemeten wordt door zijn apparatuur. Op de derde dag, 26 maart, vult Dissl Lalleman de ochtend met een excursie over de mogelijkheid om ons aan te passen. Dissl is IVN-lid en gids.”
“Wist je dat grote steden hun eigen klimaat creëren”, besluit Ada Molkenboer. “Toen ik nog in Utrecht woonde en van de binnenstad naar de buitenring fietste, dan werd het koeler. O ja, de cursus is voor iedereen geschikt, ook voor mensen die geen IVN-lid zijn.” En toen werd het even droog.
Belangstellenden voor de weercursus kunnen zich nog opgeven via de IVN-site.


ivn.nl/afdeling/noord-midden-achterhoek

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant