De tuinen zijn een levend schilderij van kleur en geur door de bloeiende Rhododendrons. Foto: PR
De tuinen zijn een levend schilderij van kleur en geur door de bloeiende Rhododendrons. Foto: PR

Tijdelijke tentoonstelling historische granen in de rozentuin

Natuur

VORDEN - Ingebed in het Achterhoekse coulisselandschap bevinden zich de betoverende, Rijksmonumentale tuinen van De Wiersse. Dit jaar is er een tijdelijke tentoonstelling in de rozentuin van historische granen met bijpassende akkerflora. De Wiersse aan de Wiersserallee 9 in Vorden is iedere donderdag en zaterdag open, en extra open op zondag 5 en maandag 6 juni (Pinksteren).

In 1911 ontwierp de zestienjarige Alice de Stuers een klassieke parterre van buxus met bedden gevuld met rozen, op de plaats van de oude moestuin, direct de ten oosten van het huis. Al in de jaren ‘20 stoeide Alice met de soorten rozen die op de zure zandgrond konden groeien. Inmiddels is het klimaat extremer, zijn de rozen meer dan 110 jaar oud en is de grond uitgeput. 

In 2021 bloeiden er nog maar acht rozen. Om de grond te herstellen zijn de rozen naar de moestuin verplaatst. In de tussentijd is een tijdelijke tentoonstelling gerealiseerd van historische granen en de bijpassende akkerflora, die inmiddels zeer zeldzaam of verdwenen zijn uit ons agrarisch landschap.

Op de oude plek van de rozen staan nu de wintersoorten Sint Jans Rogge, Zwarte emmer en Badensonne spelt en zomersoorten Aalter troshaver en Grijs Brabants Zandboekweit. Het zaad is afkomstig van Arjan van Buren van Landgoed de Velhorst die ook het perceel in de Noorduitzicht van de tuinen dit jaar voor ons bewerkt zodat we natuurinclusief eigen graan kunnen verbouwen. 

Voor de bijpassende akkerflora is een selectie uit bedreigde akkerplanten gemaakt. Ieder van deze soorten heeft zijn eigen belangrijke functie binnen het ecosysteem. Samen brengen zij een nieuwe dimensie aan de rozentuin en zal er door het seizoen hier iets over onze bedreigde wilde akkerflora en fauna te ontdekken zijn.

Daarnaast zijn de tuinen omgetoverd tot een levend schilderij van kleur en geur door de bloeiende Rhododendrons en klimrozen. Intussen schieten van de ene dag op de andere dag wilde camassias en echte koekkoeksbloemen omhoog in het botanisch hooiland. De gele lis en de koningsvarens lijken al eeuwenlang langs beek en vijver te staan. 

Dit jaar zijn de tuinen voor het eerst iedere donderdag en zaterdag open (t/m september, 10.30 tot 15 uur). Omdat de tuinen in mei en juni bijzonder mooi zijn, gaan we extra open op zondag 5 en maandag 6 juni (Pinksteren) (10-16 uur).

Tickets online en aan de deur verkrijgbaar. Honden worden niet toegelaten. Kinderen tot 16 en vrienden van de Wiersse gratis. Voor andere openingstijden of groepsbezoek kijk op de website.


www.dewiersse.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode