De Eefdese boom is een linde met een geschatte leeftijd van 150 jaar. Foto: PR
De Eefdese boom is een linde met een geschatte leeftijd van 150 jaar. Foto: PR

Eefdese boom genomineerd voor Nationale Bomen Top 50

Natuur

Stemmen kan tot 1 juli

EEFDE - Hét overzicht van bijzondere bomen met een prachtig bomenverhaal in Nederland: De Nationale Bomen Top 50. Een monumentale bomenactie ter ere van het 50-jarig bestaan van Nationale Bomenbank, waarmee Nationale Bomenbank en Terra Nostra willen benadrukken dat bomen belangrijk zijn. De Top 5 bomen worden geadopteerd en ontvangen gratis levenslange boomzorg. Oók in Eefde staat zo’n genomineerde, bijzondere boom met een prachtig bomenverhaal in het overzicht: ‘veilige geluksbrenger’ zoals de aanmelder de boom noemt.  

Ton Rotteveel meldde de boom aan ter nominatie en vertelt erover het volgende: “Toen mijn grootouders het huis in 1933 kochten ‘moest hij weg’ van familie en dat weigerden ze. Deze boom brengt geluk: in de oorlog werd hij gebruikt om een onderduikster te luchten, ze kon boven rustig studeren. Toen wij onder de boom gingen wonen zei mijn grootmoeder: ‘hij brengt geluk!’. In elk geval is ons leven gelukkig verlopen. We genieten van zijn jonge blad, van zijn geurende bloesem zoemend van de insecten en van zijn beschutting voor alle voorjaarsbloemen onder hem.”

Stemmen
Door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen, wordt deze boom geplant in de Top 50. Daarna gaat de vakjury, onder andere bestaande uit de tv persoonlijkheden Hanne Tersmette en Lodewijk Hoekstra, de Top 5 meest bijzondere bomen vaststellen, die levenslange onderhouden worden.

Stemmen op de Eefdese boom kan tot 1 juli 2022 via: denationalebomentop50.nl/overzicht-van-bomen/54 door het geven van een hartje.


denationalebomentop50.nl/overzicht-van-bomen/54 

www.denationalebomentop50.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode