De Gorsselse heide in februari. Foto: Arjen Dieperink
De Gorsselse heide in februari. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Bermen gemaaid als brandpreventie

Natuur

LOCHEM - De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar ook de gemeente Lochem toe behoort, heeft de gemeenten opgeroepen om droge bermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien om het risico van natuurbrand te verkleinen. Circulus, die in opdracht van de gemeente de bermen onderhoudt, gaat dat doen. Het maaisel direct opgezogen en afgevoerd.

Het maaien gebeurt in de omgeving van Beekvliet en Stelkmapsveld bij Barchem en Borculo, het Grote Veld in Lochem, de Gorsselse heide en de Dortherdijk bij Eefde. Circulus sluit niet uit dat er risicogebieden bijkomen.
De maaigebieden worden goed in de gaten gehouden. De brandweer roept op om niet in natuurgebieden te roken en afval, in het bijzonder glazen flessen mee naar huis te nemen omdat deze als een vergrootglas droge planten of gras in brand krijgen. Verder moeten de bospaden en andere toegangswegen vrij worden gelaten voor brandweervoertuigen en wordt dringend verzochten niet te parkeren in hoog en droog gras omdat de hitte van een uitlaat of katalysator brand kan veroorzaken.
Bij verdachte omstandigheden wordt men opgeroepen om 112 te bellen. Het nut van die oproep van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland bleek in de nacht van zaterdag op zondag. Rond 00.40 uur zag een stel dat over de Zwiepseweg reed een rode gloed. Direct belden zij 112 waarna het brandweerkorps Barchem bijstaan door het brandweerkorps Vorden uitrukte. Ook de boswachters werden gealarmeerd. De brandweer had het vuur snel onder controle. Zo’n 1200 vierkante meter natuur ging in vlammen op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode