Wim en Gerrie Langeler bij hun wallaby's. Foto: Arjen Dieperink

Wim en Gerrie Langeler bij hun wallaby's. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Familie Langeler heeft nu ook wallaby’s in de dierentuin

Natuur

HARFSEN - Tweeënhalve kilometer vanaf het centrum van Harfsen zit Wim Langeler genoeglijk onder zijn notenboom. Weinige voorbijgangers hebben in de gaten dat er vlakbij een ‘dierentuin’ in het buitengebied ligt. Zijn vrouw Gerrie schuift aan. Het echtpaar deelt een hobby, het houden van bijzondere dieren. Hun nieuwste aanwinst: twee wallaby’s, een kangoeroesoort.

Door Arjen Dieperink

Behalve pony’s waarvan er een veertig jaar oud is hebben ze ook vijftien kippen, een visvijver, alpaca’s, emoes en nandoes. “Ik zal je onze nieuwe aanwinst tonen“, laat Langeler weten terwijl hij richting het emoevrouwtje loopt. Het dier maakt bij het betreden van haar weiland een trommelend geluid, dat uit de keelzak komt. “Dat doet ze bij mij nooit, maar nu jij erbij bent is het een teken van onrust, of een waarschuwing. Maar ze doet verder niets“, zegt Wim terwijl hij gewoon verder loopt.
De poten van de vogel zijn indrukwekkend. De emoe komt oorspronkelijk uit Australië. De loopvogel kan anderhalf tot twee meter hoog worden en weegt tot 60 kilogram. Als we bij de wallaby’s zijn vertelt Gerrie dat een van de dieren.een jong heeft gekregen. “Die is nu nog wit“ zegt ze. De beesten kijken nieuwsgierig wie er in hun afgerasterde ruimte komt. Ze laten niemand dichtbij komen en springen snel ergens anders heen.
“Je moet zorgen dat ze beschutting hebben, dat hebben ze hier wel. Tevens is dit de uithoek van ons terrein zodat passanten op de weg de wallaby’s niet storen. Ze houden van rust. Bij de alpaca’s is dat anders”, zegt Wim. Hij wijst naar de dieren die nieuwsgierig alle bewegingen volgen die wij maken. “De witte alpaca is het mannetje, die houdt ons in de gaten om zijn vrouwtjes te beschermen. Maar hij doet niets als je bij hem komt“, aldus Gerrie die duidelijk trots is op haar beesten. De alpaca is een berglama en komt uit Zuid-Amerika.

Nandoe
Verder loopt er op de één hectare grote ‘dierentuin’ van de familie Langeler een vrouwtjesnandoe rond. De loopvogel komt oorspronkelijk uit het midden van Zuid-Amerika. Volwassen zijn ze tussen de 90 tot 150 centimeter lang en 20 kilo zwaar.
Op de vraag of er binnenkort nog andere beesten erbij komen, wordt ontkennend geantwoord. “De wallaby is het laatste, ik vind het zulke mooie beesten“, zegt Wim.
Op vakantie gaan of een paar dagen weg is voor de Langelers geen probleem. “Als je beesten hebt moet je er iedere dag voor zorgen. Maar als wij weg zijn verzorgt mijn zusje Saskia de beesten, zij heeft er net als wij een band mee. Ze weet ook goed welke voeding ze nodig hebben. Je moet wel alles weten van de verzorging van elk beest”, vult Gerrie aan. “Verzorging houdt ook in dat je de dierenarts naar de beesten laat kijken. De dierenarts komt niet vaak de beesten tegen die wij hebben en heeft zich er goed in verdiept. Ze krijgen de maximale zorg hier“, aldus Langeler terwijl de emoe nog steeds doortrommelt. Maar nu om de mannetjesemoe te imponeren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant