Hondenpoepbak aan de Elfuursweg in Gorssel. Foto: Gemeente Lochem

Hondenpoepbak aan de Elfuursweg in Gorssel. Foto: Gemeente Lochem

Proef met buurten die hondenpoepbak adopteren

Natuur

LOCHEM - Hondenpoep zorgt voor overlast en irritatie zorgt. Daarom starten drie inwoners samen met de gemeente, Circulus en Stichting Welzijn Lochem (SWL) een proef. Door een opvallende hondenpoepbak te adopteren voor hun buurt, hopen zij hondenbezitters aan te moedigen om de poep van hun hond op te ruimen. De bakken staan een jaar lang op twee plekken in de gemeente. Een ervan staat aan de Elfuursweg in Gorssel. Samen met de inwoners neemt wethouder Lex de Goede (Openbare Ruimte) deze hondenpoepbak donderdagmiddag 17 november officieel in gebruik.

Hondenpoep is een van de grootste ergernissen onder de inwoners. Ondanks de opruimplicht in de bebouwde kom en gewone afvalbakken in de openbare ruimte. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Waar staat je gemeente?’ uit 2021. Ook bij de gemeente en Circulus blijven klachten over hondenpoep binnenkomen. Daarom bundelden inwoners Ap Peppelenbos, Ymte Groeneveld en Szandra Stijnman hun krachten om samen met de gemeente te bedenken hoe straten hondenpoepvrij kunnen worden. Zo kunnen kinderen hondenpoepvrij spelen en wordt de buurt een stukje schoner.

De hondenpoepbakken staan aan de Elfuursweg en de Kozakkenweg in Gorssel. Een buurtbewoner beheert en leegt de bak. Stichting Welzijn Lochem coördineert het beheer van de bakken. 

Een buurt kan een bak adopteren
Buurten die veel last hebben van hondenpoep kunnen ook een hondenpoepbak adopteren. Circulus plaatst de bak en regelt ook dat een inwoner van de buurt een grijze afvalcontainer krijgt of een pas voor de ondergrondse container. De buurtbewoner leegt de bak en Circulus haalt het op als restafval. De gemeente heeft in totaal tien bakken. Hiervan zijn er nu twee in gebruik. Wie ook een bak wil adopteren, kan contact opnemen met Geralda van Lenthe van Stichting Welzijn Lochem via 0573 - 29 70 00 of opbouwwerk@welzijnlochem.nl.

Evaluatie
De proef moet duidelijk maken of het voor buurtbewoners te doen is om een hondenpoepbak te beheren. En ook hoe de bak wordt gebruikt en of de bak helpt om de hondenpoep in de buurt te verminderen. Begin januari gaat de werkgroep na hoe het gaat. Bijvoorbeeld via een enquête in de buurten waar de bak staat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant