In Lochem is een bos van 3500 bomen aangeplant. Foto Johan Braakman

In Lochem is een bos van 3500 bomen aangeplant. Foto Johan Braakman

Johan en Ineke planten bos van 3500 bomen

Natuur

LOCHEM - “Het kwam eigenlijk omdat wij een extra uitrit vanaf ons erf nodig hadden, maar het eindigde ermee dat we een bos hebben geplant.” Johan en Ineke Braakman zorgden ervoor dat er 3500 bomen de grond ingingen.

Door Arjen Dieperink

“Voor die uitrit hebben een stuk agrarische grond aangekocht. De verkoper wilde niet een klein stukje verkopen, maar alleen het hele perceel. En dus hadden wij grond over”, laat Johan Braakman weten. “Grond die wij niet gebruiken”, vult zijn vrouw Ineke aan.
Het echtpaar Braakman heeft een biologisch bedrijf en liep al met de gedachte om iets terug te doen voor de natuur. “Rond onze boerderij zie je veel wild, dat wil ik graag in stand houden. Het is een zone waar niet mag worden gejaagd. Door onze bedrijfsaanpak hebben wij veel wormen in de grond en dat zorgt ervoor dat je ook veel andere dieren krijgt”, zegt Johan met trots.
Het gebied dat zij terug wilden geven aan de natuur is bijna een hectare groot. De familie Braakman nam contact op met Ruiterfonds, een onderdeel van de Vereniging Agrarische Landbouw Achterhoek, VALA. Deze vereniging die sinds 2012 bestaat, richt zich op beheer en onderhoud van natuur en landschap in de Achterhoek en heeft onder meer ten doel om geïnteresseerden te enthousiasmeren om maatregelen te nemen ten behoeve van de biodiversiteit.
Johan Braakman over zijn project: “In Nederland is men bezig om het bosareaal van 370.000 hectare voor 2030 met zo’n tien procent te vergroten. Wij hadden bijna een hectare grond waar wij niets mee doen. Daarom hebben we ons verdiept in de mogelijkheden om hier bosbouw te realiseren.”
Het project, dat twee jaar geleden begon, werd door Braakman aangemeld bij de provincie Gelderland en hij bleek voor subsidie in aanmerking te komen. “Wij kregen een keuzepakket wat zo al geplant kon worden en tegen welke prijs. Wij hebben diverse boomsoorten uitgekozen, dat zorgt voor diversiteit. Het voorkomt ook ziektes.”
De 3500 bomen zijn eind vorig jaar geleverd. “Het zal zo’n dertig jaar duren voordat ze volgroeid zijn. Of ik er dan nog mag zijn weet ik niet. Maar ik doe het voor het nageslacht”, aldus 59-jarige Johan.


www.de-vala.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant