Rob Berfelo (l) en Arjan Zanting zijn trots op de stadsvolière. Foto: Arjen Dieperink
Rob Berfelo (l) en Arjan Zanting zijn trots op de stadsvolière. Foto: Arjen Dieperink

Bijdragen aan Lochems stadsvolière: nieuwe mogelijkheden via QR-codes

Natuur

LOCHEM - Op de kruising van de Doctor Rivéstraat, Smeestraat en Tuinstraat siert al jaren een stadsvolière. Deze iconische volière is vaak te zien op oude ansichtkaarten. Regelmatig wordt het onderkomen van de vogels vernieuwd, voor het laatst op 6 juni 2009. In het verleden dreigde de volière bijna te verdwijnen. In 1988 stelde het Stedelijk Adviesbureau Stad en Land voor om de volière te verwijderen. Dit leidde tot protest van de buurt in 1991.

Door Arjen Dieperink

De vogelvereniging De Gekleurde Zanger C.L.W. Noorduyn is eigenaar van de volière en zorgt voor het onderhoud en de verzorging van de vogels. Onlangs is er een informatiebord aan de stadsvolière bevestigd, met drie QR-codes die gemakkelijk gescand kunnen worden voor lidmaatschap, aanmelding als vrijwilliger of donaties. Arjan Zanting en Rob Berfelo, vertegenwoordigers van de vereniging, willen graag meer duidelijkheid verschaffen over deze initiatieven.

Arjan, de secretaris van de vereniging, en Rob, een van de vier vrijwilligers die de volière onderhoudt, benadrukken het belang van de QR-codes om toegankelijker te zijn. Het systeem maakt donaties mogelijk voor degenen die willen bijdragen aan het behoud van de stadsvolière.

De vogelvereniging krijgt ondersteuning van de firma van Aalst, die jaarlijks gratis voer en grondbedekking levert. Elk jaar worden de 40 leden van de vereniging gevraagd of ze tijdelijk een vogel in de volière willen plaatsen. Vier vrijwilligers zorgen voor deze vogels, die na de Keidagen in de stadsvolière terechtkomen en tegen oktober terugkeren naar hun eigenaren.

De vereniging heeft ambitieuze plannen, waaronder het plaatsen van een bank bij de volière om bezoekers in alle rust van de vogels te laten genieten. Zij hebben hiervoor een verzoek bij de ideeënmakelaar van de gemeente Lochem neergelegd. Ook wordt overwogen om een informatiebord met foto’s van de vogels en relevante informatie over hun verzorging en kweek te plaatsen.

Bovendien staat de vereniging voor een nieuwe mijlpaal: in 2026 bestaat zij 100 jaar. Dit biedt een mooie gelegenheid om de geschiedenis van de vereniging op papier vast te leggen. “We zijn een van de oudste vogelverenigingen in ons land,” benadrukt Arjan met trots.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode