Bonte Bentheimer Landvarkens. Foto: PR
Bonte Bentheimer Landvarkens. Foto: PR

Ontmoet oer-Nederlandse zeldzame dieren op nationale ‘Levend Erfgoed dagen’

Natuur

LAREN - In het weekend van 8 tot en met 10 september zetten meer dan 40 houders van Nederlandse huisdierrassen hun deuren open. Erve Vennekotte in Laren doet mee op zaterdag 9 september. Ook melkschapenboerderij De Kooihoek is open op vrijdag 8 en zaterdag 9 september. Een unieke dag om kennis te maken met de dieren en hun houders.

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de Barnevelder kip, de Lakenvelder koe of het heideschaap. Maar wie weet er iets over de Uilenbaard of het Kwakertje? Toch zijn het allemaal vertegenwoordigers van de in totaal ruim 80 oorspronkelijke rassen die Nederland rijk is. Ze zijn het vee waarmee we in Nederland eeuwenlang samen leefden en die ons landschap vormden. Tegenwoordig zijn ze zeldzaam. Maar verassend genoeg zijn deze dieren juist nu heel relevant.

De zeldzame Levend Erfgoed rassen herbergen namelijk een schat aan genetische variatie. De grote uitdagingen die op ons af komen, zoals milieukwesties, klimaatverandering, behoud van biodiversiteit en dierenwelzijn vragen om een andere manier van landbouw. Er wordt door een groeiende groep natuurbewuste boeren aandacht besteed aan natuurinclusieve kringlooplandbouw en extensivering van de veeteelt. De eigenschappen van de oorspronkelijke rassen blijken daarbij heel waardevol. Zo zijn de zogenaamde dubbeldoelkoeien als het Brandrode rund en de MRIJ koe, zowel voor vlees als melkproductie inzetbaar. De rassen hebben kenmerken die ze weerbaarder maken. Ze kunnen buiten in de wei of in natuurgebieden ook in schaarsere perioden goed uit de voeten.

Genoeg reden dus om deze bijzondere dieren in het zonnetje te zetten. Zij zijn tenslotte ons Levend Erfgoed!

Programma Erve Vennekotte
Bezoekers mogen rondlopen in de bloementuin en op het erf en kennismaken met de Bonte Bentheimer Landvarkens, Drentse Heideschapen en Welsumer Hoen. Ook is te zien hoe een vacht van een schaap kan veranderen in een heus kunstwerk. Zaterdag 9 september 2023 van 10.00 tot 16.00 uur aan de Boomkampsweg 4 Laren.

Ga naar www.levenderfgoeddagen.nl om nog meer deelnemende locaties te vinden.


www.vennekotte.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode