Staringkoepel. Foto: Geurt Besselink/Natuurmonumenten
Staringkoepel. Foto: Geurt Besselink/Natuurmonumenten

Ontdek historisch landschap en het verhaal van de Staringkoepel

Natuur

LOCHEM - Nieuw op het excursieprogramma van Natuurmonumenten dit jaar prijkt een speciale wandeling naar de Staringkoepel (Lochem). Al wandelend langs riviertje de Berkel neemt de (vrijwillige) boswachter de deelnemers op donderdagochtend 21 september mee op pad naar dit ietwat verborgen pareltje. Deze oorspronkelijke theekoepel springt al van ver in het oog. Deze excursie is onderdeel van een arrangement met Museum STAAL te Almen, die men met korting kan bezoeken. De excursie wordt nogmaals aangeboden op vrijdag 3 november. Meer informatie en aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/achterhoek.

Hoog, wit en fier kijkt de koepel uit over de Berkelvallei. Geen wonder dat Constancia Staring zo’n anderhalve eeuw geleden precies op deze plek van het landschap kwam genieten en hier haar koepel bouwde. Later raakte het volledig in verval en restaureerde Natuurmonumenten, inmiddels eigenaar, de koepel weer in oude glorie.

Door de ogen van Constancia Staring
Constancia bereikte haar koepel door met een rijtuigje over de oprijlaan te rijden. Op deze wandeling, die start aan de Boevinkbrug, wandelt men ook een mooie route langs de Berkel. Onderweg genieten van de rivier en de omgeving. Welk landschap zag Constancia waar ze haar hart zo aan verknocht? En wat zien we daar tegenwoordig nog van terug? Tijdens de wandeling komt men bij een ‘trekveertje’, een kleine veerpont waarmee je jezelf naar de overkant trekt. Daar brengen de deelnemers een bezoek aan de Staringkoepel. Bijzonder erfgoed onlosmakelijk verbonden met het omringende kenmerkende landschap. Met verhalen over Constancia én hoe de natuurorganisatie dit erfgoed en landschap beheert en bewaart komen verleden en heden hier tot leven.

Deze excursie is onderdeel van een arrangement met Museum STAAL te Almen. Het dorp ligt omringt door vele gebieden van Natuurmonumenten, waaronder de Staringkoepel. STAAL vertelt verhalen met een link naar dichter en landbouwkundige Staring, de vader van Constancia. Logisch dus dat Natuurmonumenten en het museum elkaar wisten te vinden. Deze samenwerking uit zich verder met een Bomententoonstelling in het museum (nog t/m 24 maart 2024) met speciale rol voor boswachter Peter, die er vertelt over ‘zijn bos’ op landgoed Velhorst. Op vertoon van het ticket van de excursie kunnen deelnemers met korting het museum bezoeken tijdens de openingstijden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode