Schooldirecteur Taco Houkema is blij dat de kinderen weer mogen. Foto: Arjen Dieperink
Schooldirecteur Taco Houkema is blij dat de kinderen weer mogen. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

‘Voor de kinderen is het fijn dat de school weer begint’

Onderwijs

LOCHEM - Maandag gingen de scholen weer open, na een iets langere kerstvakantie vanwege de coronamaatregelen. Een van de scholen is de Dalton basisschool Nettelhorst. Ook daar waren de kinderen blij dat ze weer mochten.

Door Arjen Dieperink

Het vriest enkele graden en een dikke mist hangt over het landschap. Basisschool Nettelhorst in het gelijknamige buitengebied is nauwelijks te zien, maar de ouders, meestal met de auto, weten de weg naar het schoolplein moeiteloos te vinden. Juf Petra van Nistelrooij van groep een tot en met drie staat buiten haar leerlingen op te wachten. Vrolijk huppelen ze naar binnen terwijl een enkele ouder een praatje komt maken hoe het met de lockdown is gegaan. “Voor de kinderen is het fijn dat de school weer gaat beginnen. Dan kunnen ze hun leeftijdsgenoten weer ontmoeten en voor het thuisfront is de rust ook goed”, zegt één van de ouders voor ze in de auto stapt.
Taco Houkema, directeur van de basisschool kijkt tevreden toe. “Het is fijn om de kinderen weer te kunnen ontvangen. Wij mogen op deze school nog steeds van geluk spreken. Indien drie kinderen in een klas positief zijn getest dan is het beleid dat de hele klas thuis moet blijven. Gelukkig hebben wij dat nog niet meegemaakt. Wel hebben wij gezinnen gehad die in quarantaine gingen.”

Noodopvang
De school bleef wel aan noodopvang doen. “Kinderen wier ouders een essentieel beroep hebben, denk aan de zorg en chauffeurs, konden hun kinderen toch naar school brengen. Een vijftal kinderen heeft er gebruik van gemaakt. Opvallend vond ik dat op vrijdag geen enkel kind opvang nodig had. Blijkbaar is dan altijd wel een van de ouders vrij”, aldus de schooldirecteur
“Omdat niet alle kinderen thuis de benodigde digitale apparatuur heeft om de lessen te kunnen blijven volgen hebben wij tijdens de vorige lockdown de kinderen hun Chromebook van school meegegeven. Zo konden ze toch de lessen blijven volgen”, vertelt Houkema. Achterstand of leerproblemen door de verlengde kerstvakantie verwacht Houkema niet. Wel heeft de vorige langdurige lockdown niet positief uitgewerkt voor een bepaalde groep kinderen die het thuis niet al te goed hebben.
De schoolbel kondigt het begin van de eerste schooldag van 2022 aan. “Nu gaan de kinderen gezamenlijk en onder begeleiding van juf of meester eerst vertellen was ze de afgelopen tijd allemaal hebben meegemaakt. Leren heeft met de sociale en emotionele basis van doen. Vandaag trekken wij daar iets meer tijd voor uit dan normaal maar daarna beginnen wij gewoon weer met de lessen.”

Afstemming
De openbare basisschool Nettelhorst maakt deel uit van de Stichting Poolster, waarin alle tien openbare basisscholen van de gemeente Lochem zijn ondergebracht. “Het is wel handig dat alle scholen hetzelfde beleid voeren en daarin komt de directeursapp goed van pas”, laat Taco Houkema weten. Na iedere persconferentie is er tussen de tien directeuren druk app-verkeer. “Je moet denken aan de mondkapjes. De situatie waar wij op de basisscholen in zitten, ook getalsmatig, is totaal anders dan op het voortgezet onderwijs. Indien een kind van groep 6 naar toilet moet dan zou hij eerst zijn mondkapje op moeten zetten. Maar de gang is slechts twee stappen breed en als de leerling op het toilet is dan zou het weer af mogen. Hoe ga je daarmee om.” Uiteindelijk moet het wel zo zijn dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen, vindt Houkema. “Omdat het mondkapjes dragen op school een dringend advies is kun je daar met de andere directeuren over van gedachten wisselen. Uiteindelijk komt er een standpunt uit dat wij allen hanteren.”
Dat de school de wereld in het klein vertegenwoordigt ziet Taco Houkema ook wel. “Meningen respecteren wij zoveel mogelijk, zo staan wij er in”.  

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode