
Uniek theaterstuk geeft kinderen inzicht over kansenongelijkheid
OnderwijsLOCHEM - De hoogste groepen van de Meester G. Propschool en de Prins Hendrikschool Hebben met het deelnemen aan een theaterstuk de wijze les meegekregen dat het wel degelijk uitmaakt waar je wieg heeft gestaan. Dat zorgde bij een aantal kinderen aanvankelijk voor onvrede, maar een nabespreking maakte duidelijk wat ze nou eigenlijk hadden geleerd.
Door Arjen Dieperink
Een sliert fietsende kinderen kwam aan bij zwembad De Beemd om naar een theaterstuk te kijken waar ze deel van uit zouden maken. Het werd op het buitengedeelte van De Beemd gehouden. Muzehof had voor de scholen in Lochem en Zutphen die zich voor cultuurlessen hadden ingeschreven deze extra voorstelling binnengehaald. Het project ‘Kansrijk - Lekker vals spelen’ is een samenwerking tussen het Theaterschip, Nationale Jeugdorkesten Nederland en theater Gajes.
Kansrijk gaat over kansenongelijkheid, iets waar de kinderen tijdens het spel mee werden geconfronteerd. Eerst konden de kinderen zich vrij in verschillende rijen opstellen, waarbij natuurlijk vrienden en vriendinnen bij elkaar gingen staan. Daarna werd hen gevraagd een bal uit een wieg te pakken, zonder te weten welke kleur die had. De balkleur bepaalde in welk van de drie segmenten (kracht, rijkdom en schoonheid) van een cirkel zij plaats moesten nemen. Zo werden de rijen weer uit elkaar gehaald. Alle drie groepen kregen een opdracht waarbij knikkers kon worden gewonnen of verloren. Na iedere opdracht draaide men met de klok mee naar het volgende segment. Uiteindelijk had één groep bijna alle knikkers en een andere groep had er geen. De laatste groep trok gele hesjes aan en ging protesteren tegen het oneerlijke spel.
Daarmee was het doel van het theaterstuk bereikt. “Wij willen de kinderen laten merken dat het uitmaakt waar je wieg gestaan heeft, of je ouders hebt die hoog zijn opgeleid, de plek waar je woont, enzovoort”, laat een van de organisatoren weten. De onvrede in de kindergroepen was duidelijk merkbaar, totdat met begeleiding van meesters en juffen alles klassikaal was teruggekeken en uitgelegd. Daarna kon iedereen tevreden terug naar school.
De 26-jarige Sander Beens, acteur en muzikant, begeleidde met zijn 23-jarige collega Victor Alvares Alegria het spel met koperinstrumenten. Hij is muzikant in hart en nieren en ging naar het conservatorium van Amsterdam, speciaal voor docent Jörgen van Rijen. “Tijdens de theatervoorstelling voor de kinderen moesten wij een beetje vals spelen omdat het spel ook vals werd gespeeld. Ik vind acteren met mijn instrument prachtig om te doen“, zei Sander.