Dr. Wamelink controleert zijn marsplanten. Foto: PR

Dr. Wamelink controleert zijn marsplanten. Foto: PR

Staat er verse groente op het menu van de eerste Marsbewoners?

Onderwijs

LOCHEM - Wat schaft de pot voor de eerste Marsbewoners? Kunnen zij beschikken over verse groente? Dat is het onderwerp van het Phoenix mini-college dat op vrijdag 23 februari wordt gegeven in de Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem. Ecoloog en exobioloog dr. ir. Wieger Wamelink komt er een lezing over houden. Aansluitend is het Astronomisch café.

Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan en op Mars willen verblijven, dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Wieger Wamelink doet er onderzoek naar bij de WUR (Wageningen University & Research). Wetenschappers voeren verschillende experimenten uit met kunstmatige Mars- en maanbodems. Zij legden zaden van verschillende groenten te kiemen en volgden die in hun groei. Na tien groeiseizoenen zijn zij inmiddels in staat om groenten zoals tomaat, rucola, doperwten, rogge en aardappelen te telen, vooral door de grond te verbeteren.
De volgende stap was het onderzoeken van de eetbaarheid van de oogst. De bodems waarop zij groeiden bevatten veel zware metalen die een probleem kunnen vormen voor de gezondheid van de mensen op Mars.
Het onderzoek gaat zich nu meer richten op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem, waarin alles wordt gerecycled inclusief menselijke uitwerpselen. Hierin spelen wormen een belangrijke rol, omdat ze dode plantenresten afbreken. Daarnaast zullen bacteriën, schimmels, meelwormen, algen en hommels nodig zijn om voor vele jaren voedsel te telen op Mars of de maan. En natuurlijk niet te vergeten de zaden.

Over de spreker
Dr. ir. Wieger Wamelink werkt als ecoloog bij Wageningen Environmental Research (Alterra), onderdeel van de WUR. Hij houdt zich daar bezig met de relatie plant-bodem. Op basis van een database met veldgegevens stelde Wamelink samen met collega’s een systeem op waardoor voor bijna alle Nederlandse plantensoorten hun voorkeur voor groeiplaatsen inzichtelijk werd gemaakt, zoals voor grondwaterstand, zuurgraad van de bodem en nutriëntenvoorkeur. Dit onderzoek was ook het startpunt voor het onderzoek naar het laten groeien van planten op Mars en de bodem van de maan.
De lezing begint ok 20uur. De entree bedraagt voor niet-leden van Phoenix 6 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant