Afbeelding

Energiearmoede? Hadden we nu de windmolens maar!

Opinie

Energieprijzen rijzen de pan uit, mensen kunnen hun rekening niet meer betalen. Omdat het sluipenderwijs gaat, wordt bespaard op geld voor eten. Zo zijn er kinderen dagen niet gevoed. Andere huishoudens laten zich afsluiten. Gelukkig is er een nationaal energiecompensatiefonds, maar veel mensen weten het niet te vinden, het is niet genoeg en de pot raakt natuurlijk ook een keer leeg. Hoe lang houden we het vol om huishoudens 1300 euro per jaar te geven?
Dit is heel tragisch, vooral als je weet dat het niet nodig was geweest. We weten al twintig jaar dat dit eraan zit te komen. Hadden we maar sneller huizen geïsoleerd, meer alternatieve warmtebronnen gebruikt (via warmtenetten vanaf de industrie bijvoorbeeld) én last but not least sneller zonnedaken, zonnevelden en windmolens gebouwd.
Al in 2015 is het coöperatieve windenergiebedrijf IJsselwind opgericht. Een initiatief van betrokken bewoners uit Lochem, Zutphen, Brummen en Voorst. In totaal zouden de drie molens voldoende stroom hebben opgeleverd voor 10 procent van de huishoudens in Brummen, Voorst, Zutphen en Lochem! Voor alleen Lochem zou het grofweg 40 procent zijn geweest. Dat zet zoden aan de dijk! Ter vergelijking: voor dezelfde hoeveelheid stroom hadden we zo’n 40 hectare (agrarische) grond moeten omzetten in zonnevelden, en was er een nog groter probleem met het elektriciteitsnet geweest.
Ook in financieel opzicht was het een slimme zet geweest: het dorp Eefde zou in de oorspronkelijke plannen 16.000 euro per jaar ontvangen, naast de vergoeding voor omwonenden, de rendementen voor de bewoners die mee-investeren en de afschrijving etc. Dat bedrag zou met de huidige energieprijzen nu meer dan verdubbeld zijn. Ook kunnen woningbouwcoöperaties zich achter de oren krabben, die bewoners hebben verhinderd zelf zonnepanelen te plaatsen.

Wat kunnen we dan nu alsnog doen?
Zo snel mogelijk alsnog huurder-bewoners zonnepanelen laten plaatsen en die windmolens bouwen, en de revenuen gebruiken voor de omgeving. Zoals IJsselwind al aangaf:
Aanleg van glasvezel internet, omdat het gebied niet wordt bediend door kabelmaatschappijen. Aanbrengen van groenvoorziening om kaalslag bij Fort de Pol en lichtoverlast (onder meer door Aurubis) terug te dringen. Geluidwerende maatregelen tegen de nieuwe rondweg. Opknappen van de leegstaande boerderij (Meijerinkstraat 40) met een nieuwe functie voor de lokale gemeenschap. Daarbij zijn nog nieuwe kansen ontstaan: opkoop en sanering van voormalige vuilnisbelt aan de Meijerinkstraat, aanleg van bossen onder de molens tbv biodiversiteit en een mooi uitzicht. Daarnaast was het geld ook nuttig geweest voor de isolatie en alternatieve verwarming van woningen.
Helaas is de geldpot door alle juridische procedures wel geslonken, dus de vraag is of het allemaal nog kan.

Onze boodschap: samen kunnen we de energiecrisis wel aan, maar daarin kunnen we niet de kool en de geit sparen. We moeten moeilijke keuzes maken, anders komen er nog veel grotere problemen op ons af. De provincie is nu aan zet, omdat gemeente en inwoners er samen niet uitkwamen. We hopen dat dit in de toekomst niet meer nodig is, en dat we samen met onze burgercoöperatie LochemEnergie de transitie kunnen versnellen.

Tjitske Ypma en Calle Janssen
LochemGroen!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant