Afbeelding

Projectontwikkelaar ‘goochelt’ met grootte zonnepark in Barchem

Opinie

BARCHEM - Opnieuw is er grote onrust ontstaan rond een mogelijk zonnepark Bekenschot bij Barchem. Projectontwikkelaar TPSolar heeft het zoveelste nieuwe plan ingediend bij de gemeente. Uit een tekening, die omwonenden hebben ontvangen blijkt dat TPSolar goochelt met de maximale oppervlakte, die de gemeente Lochem toestaat.

Het maximum is 16 hectare. Het nieuwe ontwerp voorziet echter in 18,22 ha, bijna 15 procent meer dan toegestaan. Tijdens de ledenvergadering van Hobama ontstond deze week hevige verontwaardiging over de nieuwe tekening. De belangenvereniging, die zich verzet tegen het park, vindt dat de gemeente keihard moet vasthouden aan dat maximum van 16 ha en mede daarom de aanvraag moet afwijzen. Sowieso past dit project volgens Hobama ook qua schaalgrootte en de aantasting van het landschap helemaal niet op deze locatie. 

Om de 16 ha-eis te omzeilen, presenteert TPSolar het plan nu in twee aparte brokken: 14,14 ha zonnepark en 4,08 ha nieuwe natuur. Die extra natuur is nodig om tegemoet te komen aan mogelijke eisen van de provincie. Gelderland gaat anders dwarsliggen bij dit project. Het park komt voor 80 procent te liggen in een groene ontwikkelingszone en een ecologische verbindingszone. Dat zijn kwetsbare gebieden. Om daar te mogen bouwen stelt de provincie voorwaarden op het vlak van natuurbehoud, natuurversterking en het landschap.

De projectontwikkelaar redeneert dat die nieuwe natuur met poelen, natuurlijke oevers en schraal grasland zo omvangrijk is dat ze eigenlijk los gezien moet worden van het zonnepark. De gemeente zou puur en alleen de 14,14 ha zonnepark met een hek er omheen moeten beoordelen. Een trukendoos noemen de leden van Hobama dat. Zij wijzen erop dat TPSolar in eerdere plannen de natuurontwikkeling wél als onderdeel van het zonnepark meenam. Dat is ook logisch, want ze horen bij elkaar als een kip bij het ei, stelt Hobama.

Het is inmiddels de derde versie die de projectontwikkelaar naar de gemeente heeft gestuurd. In september 2020 had de gemeenteraad zodanig veel kritiek, dat ze het plan terugstuurde naar het College van B&W. Juli vorig jaar probeerde TPSolar het opnieuw, maar ook die aanvraag deugde niet. De gemeente had tal van vragen onder meer over de omvang, maar gaf de projectontwikkelaar de kans om die te verwerken in een derde plan. Dat ligt nu ter ambtelijke beoordeling bij de gemeente. De verwachting is dat rond april de gemeente uitsluitsel geeft.

De gemeente moet ook beoordelen of er nu sprake is van een bestaand plan, voortbordurend op de versie van 2020, of dat het een nieuw plan is. Dat laatste is belangrijk omdat de gemeente aanvragen voor nieuwe plannen voor grote zonneparken en windturbines heeft opgeschort. Ze moeten voldoen aan nieuwe nog op te stellen strengere voorwaarden. Hobama vindt dat niet langer vol te houden dat de derde versie voortborduurt op het bestaande plan is. De begrenzingen zijn totaal gewijzigd en ook inhoudelijk is er van alles veranderd. De belangenvereniging vergelijkt het met een eerste aanvraag voor een herenhuis, die nu veranderd is in een aanvraag voor een bungalow.


Hans Siemes, voorzitter Hobama

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant