Afbeelding

Noaberschap, modern

Opinie

Het Stelkampsveld is mooi om te wandelen. Het valt onder ‘Natura 2000’, een Europees netwerk van beschermd natuurgebied. Ook de Lochemse en de Kale berg zijn toffe rondloopplekken in de buurt van Barchem. Ik vind Barchem een mooi klinken, oorspronkelijk betekent de naam ‘dorp nabij de berg’.

Maar wat doen hond Hazel en ik? We wandelen door de bebouwde kom. Het is een kommetje, waaruit de afgelopen jaren de meeste ondernemingen zijn verdwenen. Een bakker is er nog – met de tot de verbeelding sprekende naam Proef – net als de doe-het-zelfzaak, ook duizendpoot in gereedschappen, fietsen en allerhande apparatuur. Tien jaar geleden kwam het dorp in de publiciteit, omdat de bewoners de leegloop een halt toeriepen met ludieke acties. Het werkte: veel nieuwe mensen kwamen op Barchem af.

Een paar van de oppassers van Hazel wonen verderop in de nieuwbouwwijk, aan de Barchvenne. Ze zijn ‘import’, Annalies en Marinus. Maar de buurt waarin ze wonen geeft ze een warm gevoel van thuis zijn, van saamhorigheid. ‘Neem nou die pizzabus een tijdje geleden,’ verklaart Annalies. Marinus knikt meteen, herkennend en instemmend. Hier volgt een voorbeeld van modern noaberschap. 

‘Als een gek sjeesde die bus de straat in,’ vertelt Annalies. ‘Echt idioot hard voor in een woonwijk. Een buurvrouw die even stond te praten, terwijl haar kind op straat fietste, schrok zich rot. Ze gilde: ‘Kijk uit, gek!’ Stond te sidderen van de schrik. En dan staat in één keer de hele buurt buiten. Zo mooi is dat, ze zijn er wanneer je ze nodig hebt.’

De buurvrouw van het stel hield de pizzakoerier op zijn weg terug tegen. Voor welk restaurant reed hij, en zou ie volgende keer wat minder onbesuisd te werk kunnen gaan? Ze zou er hoe dan ook werk van maken, want dit was geen stijl. ‘Mevrouw, alstublieft – bel niet,’ had de chauffeur gesmeekt, ‘Dit is mijn eerste werkdag!’ Waarna hij de naam van een concurrent opgaf. De buurvrouw kwam daar tijdens haar telefoontje natuurlijk achter. Bij de pizza bestellende buren van verderop ging ze langs om het juiste nummer te achterhalen.

‘Dat vind ik nou mooi,’ zegt Annalies. ‘Dat we als buren voor elkaar op de bres springen.’ Hazel vindt het inmiddels de hoogste tijd voor een rondje Stelkampsveld, of op zijn minst een blokje om. Ze stuitert om ons heen en piept van enthousiasme.
Alle drie springen we overeind. Buiten lonkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode