Lieveldenaar Hans Weenink (65) al meer dan een halve eeuw actief bij VV Erix

  Partnerbijdrage

Een markante Lieveldenaar, zo mogen we Hans Weenink wel noemen. Speler van het eerste elftal van VV Erix, onderhoudsman, trainer en elftalbegeleider, er is geen klusje of hij pakt het met alle liefde aan. Het gemeenschapsleven kan ook rekenen op Weenink als het kermis of carnaval is. Zijn lijst met vrijwillige diensten is er één om trots op te zijn.

Apart plekje
Bij voetbalvereniging VV Erix, op sportpark Delakker, kan het zo zijn dat Weenink (Lievelde, 6 mei 1956) ‘s morgens nog met de jeugd in de weer is, om ‘s middags de bezem te pakken. Hij voelt zich er niet te goed voor. Sterker nog, Weenink heeft zich altijd belangeloos ingezet voor het gemeenschapsleven in Lievelde. De voetbalclub heeft daarbij een apart plekje in zijn hart.

Komst van internet
Weenink was trainer en elftalbegeleider bij diverse seniorenteams, maar geeft de voorkeur aan de jeugd. “Voor mij is het telkenmale een uitdaging om die leeftijdscategorie niet alleen het voetbalspelletje zelf bij te brengen, maar ook zaken als regelgeving en discipline”. Zo nu en dan een behoorlijke uitdaging, omdat het leven veranderd is en de digitale ontwikkelingen voor wederzijds onbegrip kunnen zorgen. Veel communicatie gaat niet meer per brief, fysiek clubblad of fax, maar via internet. Ook Erix heeft een website. Met een smartphone, al dan niet voorzien van sim only-abonnement zijn hier uitslagen, standen en clubacties te vinden.

Voetbalplezier
Dat was wel anders in 1963, toen Weenink als zevenjarig jochie zijn eerste stapjes op het veld zette. Want ook in zijn korte broek maakte hij er de nodige meters: 12 jaar speelde hij in het eerste elftal, als verdediger en aanvaller. Daarna bouwde de liefhebber af in het zevende elftal en ging hij aan de slag als jeugdtrainer. Het vele onderhoudswerk op de club doet hij ernaast. Net als zijn werk bij EHBO-afdeling Lievelde en zijn jaarlijkse gedaanteverwisseling in de aanloop naar 5 december, als Weenink in de huid van de bisschop van Myra kruipt. In 1993 werd hij door carnavalsvereniging De Nölepeters uitgeroepen tot Prins Carnaval. In 2014 mocht hij zichzelf schutterskoning noemen.

Werkzaam leven
En dat terwijl de verenigingsman in hart en nieren al die tijd ook nog een werkzaam leven leidde, bij Kemkens Zieuwent, Porskamp Vragender, Grevers Lichtenvoorde en Gamog (nu Liander ThH, red.). “Mijn jeugdwens om ooit als automonteur door het leven te gaan, is daarmee nooit bewaarheid. Maar desalniettemin heb ik alle jaren werk verricht, waar ik met veel plezier en voldoening op terugkijk”. Men zal er in Lievelde niet raar van opkijken als de bescheiden Hans Weenink ooit, net als deze Lochemers in 2020, koninklijk onderscheiden wordt.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden