Energieprijzen stijgen: besparen door te verduurzamen

  Partnerbijdrage

De energieprijzen gaan steeds verder omhoog in Nederland en de rest van Europa. De gasprijs ging begin oktober in twee dagen tijd met 60 procent omhoog door de aanhoudend sterke vraag. Steeds meer Nederlanders hebben hierdoor moeite om de energierekening te betalen. Gelukkig kunnen huishoudens op verschillende manieren energie en geld besparen.

Oorzaken van stijgende energieprijzen
Er zijn verschillende redenen waarom de energieprijzen zo enorm zijn gestegen. Allereerst heeft de koude winter en het relatief koude voorjaar ervoor gezorgd dat er meer gestookt werd. Hierdoor is de gasvoorraad een stuk kleiner dan normaal. De voorraad is nog maar iets meer dan de helft (58 procent) gevuld. Daarnaast wordt de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgedraaid, waardoor we afhankelijk zijn van de import van gas. Helaas zijn veel gasvelden in Europa en Rusland in onderhoud geweest. Bovendien zijn ze in Azië bereid om veel meer geld te betalen voor gas, waardoor het gas nu vaker aan landen zoals China wordt verkocht.

Overstappen naar een andere energieleverancier
Op de prijsstijgingen van gas en stroom hebben consumenten geen invloed. Gelukkig zijn er andere manieren om de energierekening zo laag mogelijk te houden. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Vaak ontvangen nieuwe klanten een welkomstbonus. Om te controleren of huishoudens anders goedkoper uit zijn kunnen zij eerst energieprijzen vergelijken. Als huishoudens vorig jaar een langlopend contract hebben afgesloten, dan kunnen zij het beste blijven waar ze nu zitten. Wie nu aan het vergelijken slaat, betaalt in de meeste gevallen meer dan bij het vorige contract. Ondanks dat er nog steeds prijsverschillen zijn tussen verschillende aanbieders.

Investeren in goede isolatie
Waarschijnlijk zullen de gasprijzen nog wel even blijven stijgen. Daarom kan het lonen om te investeren in het verduurzamen van de woning. Het isoleren van de woning is een goede manier om energie te besparen. Als de woning goed geïsoleerd is, dan hoeft er namelijk minder gestookt te worden om de woning aangenaam te houden. Hierdoor bespaart de bewoner energie én geld. Vaak hangt hier wel een prijskaartje aan, maar er zijn tegenwoordig verschillende leningen en subsidies die woningeigenaren helpen om de woning te isoleren. Bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Woningeigenaren kunnen een beroep doen op deze subsidie als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie of dakisolatie.

Kleine energiebesparende maatregelen
Ook met een aantal kleine aanpassingen, kunnen huishoudens al wat energie besparen. Bijvoorbeeld met een waterbesparende douchekop. Met deze speciale douchekop besparen de bewoners 25 procent water. Ook is het raadzaam om tochtstrips langs de ramen en deuren te plakken om onnodig warmteverlies tegen te gaan. Het plaatsen van deze tochtstrips kan al gauw een jaarlijkse besparing van 50 euro opleveren. Ook met radiatorfolie achter de verwarming, kunnen de bewoners enkele tientjes per jaar besparen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden