Afbeelding
Foto:PR

De juiste tuinmeubelen voor een optimale inrichting van het balkon

Partnerbijdrage

Je balkon wordt een klein paradijsje als je er op een dag alle overbodige spullen verwijdert en de boel gezellig inricht. Hoe doe je dat, en welke tuinmeubelen zijn daar geschikt voor? Eerste gouden tip: laat je inspireren door de balkon tuinmeubelen van Van der Garde. Maar er zijn meer manieren om optimaal te genieten van het buitenleven op je balkon!

Parasol speciaal ontworpen voor balkons

Denk aan een gezellige parasol om je zithoek, bestaand uit loungemeubels of een tuinset, compleet te maken. Een balkon parasol van Van der Garde is zo ontworpen dat je hem op ieder balkon kwijt kunt. Overigens vind je op de website van Van der Garde ook andere modellen, mocht je geen balkon maar een dakterras hebben. Vroeger noemden we dat een platje, maar dat woord staat ook voor iets dat minder comfortabel is. Alle gekheid op een stokje: voor elke soort buitenplaats is wel een stijlvolle parasol te vinden. 

De zithoek gezellig maken met accessoires

De zithoek voorzie je van allerlei accessoires, zoals vazen, een vloerkleed, bijzettafeltjes en krukjes met planten erop. Het ligt maar net aan de afmetingen van je balkon, maar de muren bieden ook ruimte: hang hier kunstwerken op, een wandkleed, een spiegel (geeft optisch meer ruimte) of wat je maar kunt verzinnen. Zorg wel dat alles wat je buiten neerzet of ophangt, enigszins weerbestendig is. En dat het niet kan wegwaaien. 

Terrasverwarmers voor de herfst en winter

Het buitenleven is een trend van deze eeuw, overgewaaid uit landen waar men vaker buiten vertoeft. Rij een willekeurige wijk in Rome in en je ziet dat bijna elk balkon gezellig gemaakt is. Dat we hier een minder goed klimaat hebben, wil niet zeggen dat je niet het hele jaar buiten kunt vertoeven: met een terrasverwarmer maak je het ook in de koude herfst en winter tot een behaaglijke plek. Alleen serveer je er dan kommen snert, koppen warme chocomelk of glühwein in plaats van frisse cocktails. Met een dekentje over je benen en een hippe muts op je hoofd is het zelfs bij de laagste temperaturen goed te doen. We wonen dan wel in Nederland, maar niet op de Noordpool. 

Mini-moestuin

Heb je na het installeren van je tuinset of loungebank(en) plek over? Denk dan eens aan een mini-moestuin. Op het creatieve medium Pinterest vind je daar ontelbaar leuke ideeën voor. Veel kruiden en planten doen het prima in Nederland, maar dan gaat het eerder om courgettes en tomaten dan om citrusvruchten en olijven. Die bomen worden wel verkocht in Nederland, maar doen het, zeker wanneer ze buiten staan, zelden. Ook niet als het een prachtige zomer is. Trap daar dus maar niet in. 

Kijk ook naar de muren en reling

Die mini-moestuin doet het net zo goed wanneer je hem aan een muur bevestigt. Er bestaan allerlei manieren om een groene wand te creëren op je balkon. Ook hiervoor laat je je inspireren op Pinterest. Vergeet de reling niet, daar kunnen eveneens plantenbakken aan hangen. Die staan dan meteen in de volle zon, en doen denken aan de Romeinse balkonnetjes die we net al noemden. De muur een ander kleurtje geven is niet overal toegestaan, zeker niet als je een huurwoning hebt. Dan komen die wandkleden dus prima van pas. Kortom: benut de muren en de reling. 

Denk compact

Het compacte denken van het nu zo hotte tiny house werkt dus ook prima als het gaat om de inrichting van je balkon. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte. Sowieso is het noodzakelijk alle spullen te verwijderen waar je niks mee doet. Die kunnen naar de kringloopwinkel of een andere plek waar ze gerecycled worden. Vervolgens is het witte doek leeg om ingekleurd te worden door de kunstenaar: jij dus. Begin met de tuinmeubelen en bouw daar je eigen kleine paradijsje omheen. 

En dan: genieten van het buitenleven

Het leuke van zo’n balkon, dakterras of andersoortige buitenplaats is dat het nooit af is. Net als bij een tuin borrelen er altijd weer nieuwe ideeën op. Hoe dan ook is de basis - je zithoek met tuinmeubelen - een heerlijke plek om te relaxen met een boekje, met vrienden te kletsen of met je geliefde van het uitzicht te genieten. Opeens heb je er een aantal gezellige vierkante meters bij!

Dit artikel wordt u aangeboden door Van der Garde. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode