Hazar Achkar (l) en Martinus Degen willen in gesprek met inwoners. Eigen foto.
Hazar Achkar (l) en Martinus Degen willen in gesprek met inwoners. Eigen foto.

Lochemse kandidaten D66 gaan in gesprek met inwoners

Politiek

LOCHEM - Wie wel eens roept dat politici niet luisteren, kunnen gebruik maken van de uitnodiging van twee Lochemse kandidaten voor Provinciale Staten. Ze staan op de lijst voor D66 en praten twee keer met inwoners in Het Stadshuus. “We willen graag horen wat mensen bezighoudt. Dat mag ook kritiek zijn op de politiek”, zeggen Hazar Achkar en Martinus Degen.

Door Henri Bruntink

Het Lochemse duo staat niet op direct verkiesbare plaatsen, maar willen toch aan de weg timmeren om hun kandidatuur te onderstrepen. Ze zijn aan het flyeren voor de twee bijeenkomsten in Het Stadshuus en adverteren in de Berkelbode. Hazar staat op de provinciale lijst van D66 op de 21e plaats en Martinus Degen is te vinden op plaats 15. Ze beschouwen zich als een krachtig (Lochems/Achterhoeks) team. Met focus op gelijkheid, huisvesting, onderwijs, diversiteit, natuur, gebruik van kernenergie en onder voorwaarde windturbines.

Dialoog met boeren
Ze zoeken ook nadrukkelijk de dialoog en samenwerking met boeren. “Natuur en landschap zijn gevormd door boeren en zij moeten ook een belangrijke rol spelen bij het onderhouden ervan. Zonder hen gaat dat niet. De overheid zou raar staan te kijken wat het kost qua arbeid en geld als ze ineens zelf voor onderhoud van het landschap zouden moeten zorgen”.

Als je actief wil worden in de politiek, kan een stevig statement vaak helpen. Martinus Degen heeft er wel eentje paraat: “Sigrid Kaag is een uitstekende onderhandelaar en diplomaat maar niet geschikt als partijleider. Hierin is de partij te kort geschoten!”

De achtergronden van beide kandidaten is nogal uiteenlopend. Het verhaal van Hazar Achkar (41) is lastig kort samen te vatten. Hij is Syriër van geboorte en groeide op in Dubai, waar zijn vader architect was. Omdat studeren in Syrië gratis was, keerde hij terug. Hij werd specialist in de voedingstechnologie en werkte zich op tot directeur van het Syrische equivalent van onze Voedsel- en Warenautoriteit.

Syrië
Hazar werd politiek actief voor de Arab Democratic Union. Dat is de tweede partij van Syrie, na de Ba’ath partij van president Assad. “Onze partij wordt gedoogd, maar luisteren naar ons doen Assad en zijn partij niet”, aldus Hazar, die sinds 2015 in Nederland woont. In Syrië was tijdens de oorlog groot gebrek aan onder meer brandstof en voedsel. Althans via de normale verkoopkanalen. “In de winkels was bijna niets te koop, maar op straat vond je bijna alles. De zwarte markt was omvangrijk en lucratief.” Hazar bedacht voor een regio in Zuid-Syrië een bonnensysteem voor brandstof. Dat vonden de heersers van de zwarte markt niet leuk.

Aanslag
Nadat een dochter was geboren in het ziekenhuis en hij zijn vrouw en kind naar huis reed, gebeurde bijna een ramp. “Toen ik van de auto naar huis liep - een afstand van zo’n 100 meter - viel een granaat op mijn huis. Toen besloot ik dat ik niet kon blijven. Ik bracht mijn gezin in veiligheid en sloeg op de vlucht.” De gevaarlijke tocht via Libanon, Turkije en Griekenland bracht hem naar Nederland. Dat was op het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom van 2015.

Via de asielprocedure werd hij gekoppeld aan de gemeente Lochem. In afwachting van een woning verbleef hij in een tentenkamp in Apeldoorn. Toen het huis beschikbaar kwam kon hij een aanvraag indienen om vrouw en twee kinderen over te laten komen. Inmiddels zijn er overigens drie kinderen. Zelf liet hij er geen gras over groeien. Via Saxion Hogeschool in Deventer leerde bij in zo’n 6 maanden Nederlands. Daarna wilde hij zo snel mogelijk aan het werk. Dat koste nogal moeite, maar van de voedingsbranche werd hij actief in de verfindustrie. Hij is nu kwaliteitscontroleur van Royal Talens in Apeldoorn.

Wereldreiziger
De voorgeschiedenis van technisch jurist Martinus Degen (73) is geheel anders. Hij reisde de wereld over als kwaliteitscontroleur van vaak grote installaties, waaronder windturbines en zogeheten en Iter kerncentrales. Hij toetste aan de voorwaarden van het bekende CE-keurmerk, oftewel Conformité Européenne. In zijn studententijd in Amsterdam verkeerde hij in kringen van Hans van Mierlo en maakte dus de oprichting van D66 van dichtbij mee. “Heel studentikoos waren we toen, compleet met de bekende lange regenjas”, zo herinnert hij zich.

Martinus doceerde aan de TU Delft en verschillende hogescholen. Hij onderhield altijd contact met de partij, kent Alexander Pechtold goed en ontmoette Rob Jetten, die de cirkel qua studentikoos volgens hem weer rond maakt. Zijn levensmotto: “Leven doe je met elkaar. Dat begint met naar elkaar luisteren. De overheid moet in goed overleg duidelijk regels maken en die vervolgens goed uitleggen. Niet mensen en groepen de les leren, maar ze betrekken en als partner zien”, zo klinkt het.

Wetenschap
Hazar vindt dat de wetenschap belangrijk is en serieus moet worden genomen. Vooral ook als het gaat om bijvoorbeeld de stikstofproblematiek. “Meer investeren in goed onderzoek is belangrijk. Dat gaat niet altijd snel maar dat leidt wel tot nieuwe inzichten en mogelijke alternatieven voor harde ingrepen. Ik vind dat het stikstofprobleem in Europees verband moet worden opgelost. Ik vind de standpunten Nederland te extreem.

De eerste van twee bijeenkomst in Het Stadshuus is bij publicatie van dit bericht al voorbij. De tweede is op dinsdag 7 maart van 19.00 en 21.00 uur. Iedereen die dat wil kan vrijblijvend binnenlopen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant