Logo berkelbode.nl


Foto: Gerreke van den Bosch

Hardlopers zijn geen doodlopers

  Sport

Sportcoach Monique Schipperijn-Lorijn promoot een nieuwe uitdaging: Mindful Run. Een ontspannen manier van lopen waar het niet gaat om de prestatie maar om de bewuste beleving van je eigen lichaam en loophouding.

Joppe/Oxe - ,,Wanneer je aandacht bij het hardlopen is, voel je ook de kracht en energie in je lichaam. Door meer in het 'hier en nu' te lopen maak je het hoofd leeg en geniet je meer van het moment," weet Monique wiens leven altijd al in het teken van sport heeft gestaan. In haar jonge jaren hanteerde ze succesvol de hockeystok in het Nederlandse damesteam. Inmiddels de 50 gepasseerd heeft ze een stapje terug gedaan maar nog steeds speelt sport een belangrijke rol. Als eigenaresse van 'Samen in beweging' laat zij mensen het beste uit zichzelf laat halen zonder prestatiedruk. Een hele kunst.

Monique lacht ontspannen, deel van het geheim van Mindful Run schuilt volgens haar in de combinatie van bewust ademen en lopen. Het is duidelijk dat de naam de lading dekt. ,,Ik combineer Mindfulness en ademhalingstechnieken met (hard) lopen in de buitenlucht. Veel mensen hebben de vruchten van deze benadering al mogen plukken in de 5-weekse training die ik geef. Je hoeft echt geen hardlooptalent te zijn om het onder de knie te krijgen", verzekert de Deventerse.

Mindful Run Nederland startte in 2014 met het opleiden van instructeurs voor de 5-weekse cursus. Dit leidde binnen één jaar tijd tot ongeveer 160 Mindfulrun-instructeurs in Nederland en België. Allemaal zelfstandige ondernemers die binnen een licentiestructuur werken. Dat betekent jaarlijks verplichte bijscholing om bekwaam en bevoegd te blijven. ,,Dat houdt je scherp. Ik heb mijn hart gevolgd toen ik twee jaar geleden besloot om de opleiding beweegcoach te volgen. Het sprak mij enorm aan omdat ik de voordelen van sportbeoefening zelf altijd heb beleefd. Het geeft geestelijk en lichamelijk rust, energie en evenwicht.

Precies wat je nodig hebt om overeind te blijven in periodes van stress. Tijdens de opleiding sprak het hardlopen mij erg aan, dus het vervolg was de opleiding Mindful Run. Ik houd van sporten en omgaan met mensen, zowel in een groep als één op één. Ik vind het leuk om anderen te leren hoe ze kunnen genieten van het hardlopen en de omgeving zonder met prestatie bezig te zijn. Binnen Mindful Run gebruiken we de neusademhaling. Hoe langzamer en hoe minder je inademt, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur in je lichaamscellen en des te lager je hartslag. Ademhalen via de neus is gezonder en levert alleen maar voordelen op, ook tijdens het hardlopen. Ademhalingstechnieken passen we toe om het maximale rendement uit het ademproces te halen.

Veel hardlopers ademen verkeerd waardoor je veel te veel energie verbruikt. (Hard)lopen heeft positieve effecten op vrijwel alle orgaansystemen in het lichaam. Regelmatig sporten helpt een breed scala aan gezondheidsproblemen en ziekten te voorkomen, of reeds aanwezige klachten te verminderen. Veel mensen leggen zich echter té veel prestatiedoelen op", weet
Monique uit de praktijk.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox