De Baanbrekers is een van de acht kegelclubs die actief zijn binnen de Kegel Federatie Barchem (KFB). Foto: PR
De Baanbrekers is een van de acht kegelclubs die actief zijn binnen de Kegel Federatie Barchem (KFB). Foto: PR

De Baanbrekers hoopt op aanwas van jonge kegelaars

Sport

Barchemse kegelclub al 40 jaar actief in ‘t Onderschoer

Door Jan Hendriksen

BARCHEM/RUURLO - Al veertig jaar lang laten de leden van de Barchemse kegelclub De Baanbrekers met veel plezier en enthousiasme de ballen over de vier kegelbanen in de kelder van ‘t Barchemse dorpshuis ‘t Onderschoer rollen. Maar de vergrijzing slaat toe en nieuwe leden melden zich maar mondjesmaat aan. De Baanbrekers heeft er nog maar twintig. Met dat probleem kampen ook de andere clubs die bij ‘t Onderschoer kegelen.


De jubilerende Barchemse vereniging is een van de acht kegelclubs die actief zijn binnen de Kegel Federatie Barchem (KFB). Naast De Baanbrekers (BB) gooien ook de clubs Hol Um D’r Op (HUDO), Rond Um De Mölle (RUDM), Steeds Beter (SB) en de Zwiepse Kegel Club (ZKC) wekelijks of tweewekelijks op een van de doordeweekse avonden de ballen over de kegelbanen in ‘t Onderschoer. In de middag spelen daar clubs als Nooit Opgeven Altied Deurgoan (NOAD), Tot Ons Plezier (TOP) en de Eerste Larense Kegelclub (ELK).

Fusies
“Het aantal clubs binnen de federatie is in het verleden groter geweest. De laatste jaren zijn enkele clubs opgeheven (Ait Vedan en Wierssen Hook) en zijn enkelen gefuseerd met nog de bestaande clubs (Nooit Gedacht en TOP). Er stromen namelijk relatief weinig nieuwe leden toe tot de clubs en de coronapandemie heeft tot gevolg gehad dat een aantal leden niet op de banen is teruggekeerd. We zouden o zo graag meer jongere mensen betrekken bij deze sport. Maar dat lukt maar mondjesmaat”, zegt Anneke Hummelink. De Barchemse is zowel bestuurslid van De Baanbrekers als van de Kegel Federatie Barchem.
“Dat geldt ook voor onze club. Ons jongste lid is 69 jaar en de oudste is 89. In het verleden had de club een veel groter aantal actieve leden”, aldus de kersverse nieuwe voorzitter van De Baanbrekers, Gerrit Bergsma uit Ruurlo. Samen met zijn vrouw Jennie is Bergsma nu zo’n acht jaar actief voor De Baanbrekers. En dat tot aller plezier. “De kegelavond op dinsdag is wekelijks een van onze sportieve uitjes. In een ongedwongen sfeer beoefenen we deze sport. Natuurlijk willen we telkens zoveel mogelijk kegels omvergooien. Maar de ontmoeting en gezelligheid staan hoger in het vaandel”, zo laat Bergsma weten

‘Ontmoeting en gezelligheid belangrijker dan hoge scores’

Oprichters
De naam De Baanbrekers verwijst naar de bouw van de kegelbanen in 1982. Gerrit Lievestro, een medewerker van bouwbedrijf Kreunen die betrokken was bij de bouw, was een van de oprichters van de club. Hij verrichtte destijds ‘baanbrekende’ werkzaamheden. De leden van de jubilerende kegelclub komen niet alleen maar uit Barchem. Ook uit omliggende plaatsen als Lochem, Ruurlo, Borculo en Goor zijn diverse kegelaars actief voor de Barchemse club. Anneke Hummelink: “Maar dat geldt ook voor alle andere clubs. Zo is zelfs een club uit Laren actief in Barchem.”

Jubilarissen
De Baanbrekers vierde het 40-jarige bestaan onlangs met een gezellige bijeenkomst bij Restaurant en Spelerij de Witte Wieven in Zwiep gevierd. De feestmiddag voor de twintig leden tellende club werd afgesloten met een koud en warm buffet. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden twee van de leden gehuldigd. Ada Lievestro uit Ruurlo is namelijk al vanaf de oprichting lid (40 jaar) en Jan Lubbers uit Lochem 25 jaar.

Informatie
Voor meer informatie over een eventueel lidmaatschap van De Baanbrekers kan men contact opnemen met Aloys Hummelink, tel. 0573- 441068 of 06-48650783 of via het e-mailadres aloyshummelink@gmail.com

Ada Lievestro uit Ruurlo is al vanaf de oprichting lid (40 jaar) en Jan Lubbers uit Lochem 25 jaar Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode