Denk en Zet hield ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan een simultaanwedstrijd tegen Jan Groenendijk (r). Foto: Alfred van Lenthe
Denk en Zet hield ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan een simultaanwedstrijd tegen Jan Groenendijk (r). Foto: Alfred van Lenthe

Damvereniging Denk en Zet houdt simultaanwedstrijd tegen Jan Groenendijk

Sport

LAREN - Op zaterdag 10 september hield de Larense damvereniging Denk en Zet ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan een simultaanwedstrijd tegen Jan Groenendijk. Jan, die in dezelfde week net z’n 24e verjaardag had gevierd, is een Wageningse dammer die op internationaal niveau al vele successen heeft behaald. Wie die dag nietsvermoedend voor een kop koffie de deur van ’t Langenbaergh opende keek verbaasd wat zich daar allemaal afspeelde. Een café vol piekerende mannen achter een dambord en een jongeman die zo nu dan twijfelend aan zijn baard zat te plukken, maar meestal vastberaden van tafel naar tafel liep.

Om 10 uur in de ochtend hadden maar liefst 29 dammers plaats genomen achter het dambord en het was Jan die in hoog tempo de borden langs liep om na een ferme handdruk de openingszet te doen. Te beginnen bij het bord van Gerard Dimmendaal, met 86 jaar de oudste speler van DEZ. In totaal waren er 14 DEZ leden aanwezig. De overige dammers waren op uitnodiging van DEZ naar Laren gekomen, waaronder oud-DEZ leden, dammers van andere damverenigingen en huisdammers. Zeer divers mag wel gezegd worden. Ditzelfde was van toepassing op het niveau. Met een rating van 1448 was Odin Mol verreweg de hoogstgeplaatste speler. Vooraf werd ingeschat dat hij zeker kansrijk zou zijn tegen Jan, aangezien hij beduidend meer tijd beschikbaar had om over zijn zetten na te denken. Deze verwachting kwam uit, want hij wist zijn partij winnend af te sluiten.

Ditzelfde had even daarvoor Tonnie Schutte al gepresteerd. Hij wist met een zeer verrassend spel Jan behoorlijk klem te zetten. Zeer nauwkeurig speelde hij dit tot het eind toe uit. Een knappe prestatie die nadien uitgebreid werd geanalyseerd met spelers die ook al uit waren gespeeld, maar minder succesvol waren.

Zo had DEZ lange tijd twee winstpartijen op het registratieformulier staan. Daarna werd het aantal verliespartijen alleen maar groter. Pas aan het einde kwam hier verandering in. Door de bedenktijd die Jan nodig had, was te merken dat het er voor hem allemaal niet eenvoudiger op werd. Met nog slechts vijf tegenspelers over waren het ook twee oud-jeugdleden die het Jan zeer moeilijk maakten. Roel Wesseldijk, die weliswaar nog steeds lid is van Denk en Zet, had al lange tijd niet meer gedamd. Maar daar was weinig van te merken. Ondanks zijn uitstekende spel kon hij net geen remise behalen. Ditzelfde was het geval bij Roald Straalman. Hij liet zich door een uitgekiend eindspel van Jan compleet verrassen op het moment dat hijzelf toch al serieus aan een gelijkspel begon te denken. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat dit feestje toch niet doorging.

Dit feestje kon wel gevierd worden bij Hans Rinner en Gerrit Roeterdink. Hans is lid van damvereniging DUO en op uitnodiging naar Laren gekomen. Dit was de eerste remise van de dag. Niet lang daarna kwam ook de remise van DEZ-speler Gerrit. Voor de meesten was het een verrassing dat Gerrit nog steeds actief was, want door zijn snelle speelstijl is hij vaak als één van de eerste uitgespeeld. Nu kreeg hij de kans niet aangezien hij na elke zet toch moest wachten op Jan totdat hij zijn rondje weer had gemaakt. De simultaan werd afgesloten met de partij tegen Tonny Roeterdink. Deze wist van Jan te winnen waardoor hij met 25 winst, 2 remise en 2 verliespartijen in totaal 52 punten bij elkaar wist te sprokkelen en slechts 6 verliespunten hoefde te incasseren. 

Met een dankwoord van voorzitter Alfred van Lenthe en de uitreiking van een schaal met streekproducten werd deze boeiende dag afgesloten. Nu heeft DEZ nog vijf jaar de tijd om na te denken wie uit te nodigen voor de viering van het volgende lustrum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode