V.l.n.r.: Johanneke van Hooijdonk-Ebbink, Margriet Ebbink en Annelien van Zeijts-Ebbink. Foto: PR
V.l.n.r.: Johanneke van Hooijdonk-Ebbink, Margriet Ebbink en Annelien van Zeijts-Ebbink. Foto: PR

Team Ebbies fietst de Africa Classic

Sport

Een mountainbikeavontuur rondom de Kilimanjaro

EEFDE - Een fietstocht van zo’n vierhonderd kilometer met in totaal vierduizend hoogtemeters in zes dagen afleggen door het warme Tanzania. Team Ebbies uit Eefde, bestaande uit de zusjes Annelien van Zeijts en Johanneke van Hooijdonk (meisjesnaam: Ebbink) durft deze uitdaging aan te gaan. In oktober nemen zij deel aan de Africa Classic, een tocht voor de stichting Amref Flying Doctors.

Africa Classic
De Africa Classic is een zesdaagse mountainbiketocht rondom de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, in het noorden van Tanzania. De tocht voert over brede paden van rood zand en vulkanisch gesteente, langs baobab bomen, over savannes en door een groot wildlife gebied. Onderweg bezoeken deelnemers projecten van Amref Flying Doctors, waarvoor je als deelnemer geld inzamelt.

Amref Flying Doctors
Deze fantastische uitdaging, die van 8 t/m 15 oktober 2022 plaatsvindt, kwam op hun pad doordat de jongste telg van de familie, Margriet Ebbink, werkt bij Amref Flying Doctors. Amref werkt aan een gezond en sterk Afrika. Want wie gezond is kan beter voor zichzelf zorgen en ontsnappen aan armoede. Amref is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie en gaat uit van de kracht van de Afrikaanse bevolking zelf. Met het hoofdkantoor in Nairobi, Kenia werkt Amref aan Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen. Bij alles wat Amref doet, gaan zij uit van de behoefte en kracht van de bevolking zelf. Veranderingen die blijvend zijn, komen van binnenuit tot stand. Samen met de lokale bevolking zoeken zij naar praktische oplossingen die de gemeenschap zelf kan uitvoeren en voortzetten. Zo kunnen zij op eigen kracht hun leven gezonder maken.

Een belangrijk onderdeel van het werk van Amref is het opleiden van lokale zorgverleners. Zij geven voorlichting aan de gemeenschap en verwijzen door naar klinieken. Amref leidt ook verpleegkundigen op. In Tanzania zijn er, net als in Nederland, opgeleide verpleegkundigen nodig om gezondheidszorg aan iedereen te kunnen bieden. Er is alleen een groot tekort aan zorgverleners. Annelien zegt: “Ik ben zelf verpleegkundige en weet uit ervaring hoe waardevol het is om die zorg te kunnen bieden”. Met Johanneke die ook actief werkzaam is in de zorg, zijn de zusjes erop gebrand zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen om opleidingen voor verpleegkundigen te kunnen betalen.

Sponsorwerving
Om deel te mogen nemen aan de Africa Classic, dien je als deelnemer minimaal vijfduizend euro sponsorgeld op te halen. “Dat was een hele uitdaging. Niet voor niets is het slogan van Africa Classic ‘hard work, magic moments’.” De zussen deden acties met wijndozen rondom de feestdagen, maakten posters om op te hangen in supermarkten voor emballage bonnetjes, en de klapper op de vuurpijl was wel de shirtsponsoring. Dankzij de hulp van vele bedrijfssponsoren waren zij in staat om een heus wielertenue te ontwikkelen in de kleuren van de Tanzaniaanse vlag. “Uiteraard mocht het embleem van de Achterhoekse vlag niet ontbreken”, zei Annelien enthousiast. “Via deze weg willen wij iedereen die ons op welke wijze dan ook gesponsord heeft, heel hartelijk bedanken voor hun enorme bijdrage.”

Op zaterdag 8 oktober hoopt team Ebbies aan te komen op Kilimanjaro International Airport in Tanzania. Daar staat hen een week lang fietsen te wachten met afwisselende etappes. Halverwege de week is er ook nog een uitstapje naar Kenia. Johanneke vervolgt: “Het lijkt mij super om de andere fietsers (de complete ploeg bestaat uit zeventig mensen) te ontmoeten en de tocht gezamenlijk te volbrengen”. Team Ebbies hoopt dat mensen hen tot op de laatste dag sponsoren en zo het werk van Amref Flying Doctors steunen. “De volledige sponsoropbrengst gaat naar het goede doel. Wij gaan met eigen ogen de projecten bekijken en zien daardoor direct wat de impact is van het opgehaalde sponsorgeld”, zegt Annelien. “De reis en bijkomende kosten zijn ook voor onze eigen rekening.”

Team Ebbies kan gesponsord worden voor de Africa Classic. Sponsoren kan via www.africaclassic.nl/annelien-van-zeijts-ebbink-de-ebbies of ga naar www.africaclassic.nl/deelnemers en zoek daarna op ‘Annelien van Zeijts’ of ‘Johanneke van Hooijdonk’. Team Ebbies volgen tijdens hun avontuur? Kijk dan op www.africaclassic.nl/volg-ons.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode